В університетах має бути створена система моніторингу проведених онлайн-занять. Таку думку висловила народний депутат України, голова підкомітету з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Інна Совсун (фракція «Голос») у дописі на своїй Фейсбук-сторінці.

— Має бути система моніторингу проведення занять — і вона має бути наперед відома і студентам, і викладачам, — зазначила Інна Совсун.

З огляду на власний педагогічний досвід, вона надала низку порад щодо організації навчання у такому форматі.

«Три тижні проводжу пари онлайн. Поки що маю кілька ключових інсайтів», — підсумувала Інна Совсун. Викладачам вона радить зменшити кількість студентів у групах для практичних занять. «Більше ніж 10—12 осіб на занятті онлайн — позбавлено сенсу, — вважає народний депутат. — Також треба зменшувати тривалість заняття — до однієї години».

Студенти під час дистанційних занять мають сидіти за столом, а не лежати в ліжку, вважає вона. «Важливо — чітко озвучувати правила поведінки під час курсу», — йдеться у дописі. Деякі з цих правил стосуються організаційних і навіть технічних питань.

«Наприклад, я проводжу заняття в zoom, там є можливість натискати кнопку «підняти руку». Треба пояснити, як це працює і як я як викладачка фіксую підняття руки (у чаті)», — написала Інна Совсун.

Підлаштуватися під новий формат непросто — це потребує часу, зусиль і сторонньої допомоги. Тому університети мають подбати про злагоджену роботу відділів підтримки та викладачів.

«Необхідно, щоб викладачам підказали платформи, через які можна працювати, провели тренінг — і щодо технічних питань, і щодо специфіки проведення занять онлайн», — додає вона.

Можливості онлайн-навчання не безмежні. «Треба визнати, що є курси/програми, які порівняно легко переводяться онлайн, а є ті, котрі онлайн є неможливими (більшість дисциплін для студентів-медиків, до прикладу), — наголошує Інна Совсун. — Вочевидь, там, де студенти мають проводити лабораторні роботи, — це неможливо перевести в онлайн. І це доведеться брати до уваги, коли прийматимуться рішення про завершення навчального року».

Підготувала Анна ЛУКАНСЬКА.