Депутати не тільки погодилися з пропозицією уряду продовжити НС до 13 травня, а й переглянули розмір штрафів за порушення запроваджених обмежень.

Раніше діяла огульна штрафна санкція — 5000 левів (2500 євро) за порушення карантину, появу в громадських місцях без засобів індивідуального захисту, прогулянки в парках. Зрозуміло було, що в більшості населення таких грошей не має і стягнути штрафи в такому розмірі влада не могла, не конфіскувавши майно порушника. Понад 14 годин депутати сперечалися про те, в якому розмірі покарання буде не застрашливим, а діючим, яким може бути межа нового кредиту й державного боргу. І вирішили зменшити розмір штрафу до 300 левів (150 євро). Лише ті, хто порушить вимогу про перебування під обов’язковим домашнім карантином, все-таки змушений буде заплатити 5 000 левів (2500 євро).

Депутати також схвалили пропозицію уряду про актуалізацію бюджету й записали в законі, що межу можливого державного боргу в період пандемії може бути збільшено з 2,2 (1,1) до 10 мільярдів левів (5 мільярдів євро).

Гострі спори викликало і питання про підвищення зарплат депутатам. Згідно з положенням, їх розмір має автоматично переглядатися кожні три місяці й підвищуватися відповідно до зростання середньої зарплати. Але депутати від правлячої партії ГЄРБ запропонували законодавцям у зв’язку з тим, що в країні катастрофічно не вистачає коштів для боротьби з коронавірусом, відмовитися від зарплат до закінчення дії НС. Більшість народних представників погодилися із цим. Тепер усі зарплати депутатів, починаючи з 13 березня (дня запровадження надзвичайного стану), переказуватимуться на рахунок міністерства охорони здоров’я, яке цілеспрямовано стане використовувати їх для боротьби з поширенням коронавірусу. Це — закупівля масок і спецодягу для лікарів, апаратури для штучної вентиляції легень, винагороди для медиків, котрі працюють із захворілими в інфекційних відділеннях.

До речі, це рішення поширено й на зарплати міністрів та їхніх політичних кабінетів,для керівників державних агентств і відомств. Ідею схвалили всі лідери політичних партій, представлених у парламенті.

У понеділок прес-служба правлячої партії ГЄРБ повідомила, що Група дружби з Україною Народних зборів Болгарії отримала листа від українських колег, у якому дається висока оцінка ефективним і своєчасним заходам, вжитим у країні проти поширення коронавірусу. «Ми сподіваємося, що ви дозволите нам використовувати ваш досвід у боротьбі з вірусом і застосувати його в нашій країні», — цитує прес-служба партії ГЄРБ офіційний лист, що надійшов з Верховної Ради України. Зазначається, що українські депутати попросили колег у Болгарії надіслати контакти організацій, які займаються боротьбою з коронавірусом, а також обмінятися інформацією стосовно успішних дій болгарської влади й отримати корисні поради.

«Радий, що Україна стала черговою країною, яка високо оцінила заходи, ухвалені урядом, Національним оперативним штабом і всіма організаціями, котрі цілодобово борються із кризою», — заявив Болгарському національному радіо заступник голови Групи дружби з Україною в Народних зборах Маноїл Манев. Він нагадав, що в Україні живе велика болгарська діаспора, й допомога Києву є для Болгарії питанням національної безпеки.