І ключовим питанням, яке на ньому розглядатимуть, будуть зміни до Держбюджету-2020. Про це повідомив Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков під час прямого включення з прес-центру парламенту в ефірі телеканалу «112 Україна».

«Засідання буде наприкінці цього тижня, станом на сьогодні, поки що важко відповісти, коли саме, — або четвер, думаю, друга половина дня, або п’ятниця, — сказав Разумков. — Це буде залежати від того, коли до Верховної Ради України надійдуть ті законопроекти, які необхідно буде розглянути на позачерговому засіданні, та їх готовності. Ключове питання, яке залишається, — це зміни до бюджету. І як тільки вони надійдуть від Кабінету Міністрів, вони будуть опрацьовані народними депутатами, і вже після цього ми зможемо остаточно визначитися, коли саме відбуватиметься позачергове засідання Верховної Ради України».

На запитання, як працюють народні депутати в умовах карантину і як нині вдається консолідовувати парламент, Голова Верховної Ради відповів: «Парламент працює, працював, й іноді колеги навіть говорять, що під час так званого карантину парламент працює більш інтенсивно, аніж у звичайному режимі роботи. Це теж правда. Особливо це було напередодні минулого позачергового засідання. І треба віддати належне, що більша частина народних депутатів і фракцій працюють достатньо консолідовано, ми бачимо і результати голосування за деякі законопроекти, які опрацьовувалися у Верховній Раді. Є й інші приклади — коли ті чи інші народні депутати або представники фракцій починають піаритися і давати пропозиції там, де варто було б не демонструвати свою політичну позицію і розповідати, що треба робити, а закочувати рукави і починати робити. Думаю, для цього і були і поки що ще залишаються механізми, як це саме впроваджувати у життя. Радників у нас багато, тільки щоб працювати, їх трохи замало». Дмитро Разумков подякував народним депутатам та парламентському апарату за ту роботу, яку вони сьогодні роблять. «Ми працюємо, розуміючи всі ті виклики, які стоять перед Верховною Радою», — додав він.

До так званого «банківського» законопроекту, який був проголосований парламентом у першому читанні на минулому позачерговому засіданні, вже подано понад шістнадцять тисяч поправок від народних депутатів. Які шляхи розгляду цього законопроекту сьогодні розглядаються? «Я вважаю, що така кількість правок не спрямована на те, щоб зробити закон кращим. Вона більше направлена на те, щоб затягнути цей процес, — зауважив Дмитро Разумков. — На жаль, я вимушений про це говорити і це констатувати. Це моя особиста думка, але, думаю, більша частина зі мною погодиться. Якщо говоримо про те, як це відбуватиметься, — найближчим часом буде засідання комітету, вони повинні звести в таблицю ці правки, підготувати цю таблицю для розгляду у Верховній Раді України. А вже коли і як ми будемо розглядати це питання — думаю, трохи пізніше зможемо повернутися до відповіді на це запитання».

Яка доля земельної реформи і закону про ринок землі сільськогосподарського призначення? Адже наші міжнародні партнери говорять про потребу внесення змін до уже схваленого Закону. Глава парламенту нагадав, що Верховна Рада ухвалила рішення, прийняла Закон про ринок землі у тому форматі, який був запропонований. А саме — сто гектарів в одні руки. Це почне працювати лише з липня 2021 року, з 2024 року ринок відкривається для юридичних осіб і збільшується об’єм до десяти тисяч. «І це достатній проміжок часу, щоб підготувати ринок, пройти ту кризу, яка є сьогодні і почати допомагати і державі, і фермерам розвивати саме цей напрямок нашої роботи, — вважає Дмитро Разумков. — Якщо говоримо про скасування, ті постанови, які зареєстровані, якщо не помиляюсь, їх майже 12 штук від різних народних депутатів про скасування, і фактично це забороняє мені, як Голові Верховної Ради, підписувати цей Закон. Але я думаю, вони будуть розглянуті у Верховній Раді згідно з Регламентом, будуть прийняті відповідні рішення, і це дасть змогу відправити цей Закон Президентові на підпис.

Якщо говоримо про якісь зміни до Закону про землю 2178, то станом на сьогодні таких пропозицій немає від народних депутатів України, я не думаю, що вони можуть бути сьогодні і будуть розглянуті або підтримані у Верховній Раді. Те рішення, яке було прийнято, думаю, воно більш ніж відповідає тим реаліям та викликам, які сьогодні стоять перед Україною. Позиції інших установ важливі, але, думаю, рішення більш ніж збалансоване».

Парламентська опозиція заявила, що звертатиметься до Конституційного Суду щодо схвалення земельної реформи. «Це право 45 народних депутатів — звернутися до Конституційного Суду, який прийматиме це чи інше рішення. Я не вправі його якось коментувати чи спонукати до прийняття тих чи інших рішень Конституційним Судом, — зауважив Дмитро Разумков. — Однак ми зараз говоримо про якісь порушення, але фактично ніхто не визначає, про які саме порушення йде мова. Якщо говоримо про Регламент, — хай визначає Суд, але якихось глобальних порушень щодо прийняття цього закону і саме в голосуванні за нього я не помітив. Якщо є інші пропозиції — колеги мають на це право. Я не можу відповісти, яким буде рішення Конституційного Суду, подивимось, якщо вони будуть звертатися до нього».

Чи розглядатимуть на позачерговому засіданні кадрові питання, зокрема, доукомплектування Кабінету Міністрів України? За словами глави парламенту, станом на сьогодні, Прем’єр-міністр не звертався до Верховної Ради з поданнями щодо тих чи інших міністрів або з іншими кадровими пропозиціями або змінами. «Тому спрогнозувати, що буде або не буде розглядатися на позачерговому засіданні, поки що зарано, — сказав Дмитро Разумков.

— Перелік питань буде виключним, і ми будемо бачити його, наприклад, у листі Президента, якщо саме він ініціюватиме позачергове засідання Верховної Ради України, або у листі 150 народних депутатів України. Ще раз повторю, станом на сьогодні Прем’єр-міністр ані офіційно, ані неофіційно до мене з такими пропозиціями не звертався».

Шість років триває конфлікт на Донбасі. Чи не відійшло питання повернення Донбасу на другий чи ще дальший план? Чи зараз не найкращий час повернутися до цього питання і чи є підстави для проведення місцевих виборів на Донбасі? «Корабель під назвою Україна проходив різні шторми, різні океани, були різні події, але завжди ми виходили гідно з будь-яких перипетій, які, на жаль, трапляються у нашому житті. І, впевнений, що і ті проблеми, які є сьогодні, з гордо піднятою головою пройдемо, — наголосив Дмитро Разумков. — У мене немає відчуття, і не лише відчуття, я розумію, що це не так, що питання повернення тимчасово окупованих територій — як Донбасу, так і Криму, як і завершення війни — може відійти на другий план. Це одне з ключових питань і ключових проблем, які треба буде вирішувати нашій державі. І фактично кожного дня воно знаходиться в ТОПі.

Дійсно, сьогодні до цього переліку питань ще додався коронавірус, глобальна економічна криза, інші питання, але щоб щось відійшло на другий чи третій план — такого немає. Чи є додаткові можливості сьогодні? Думаю, можливості є завжди, їх треба шукати, їх треба використовувати, не завжди про це треба говорити, публічно й іноді не публічно, тому влада цими питаннями так само буде займатися. Щодо проведення місцевих виборів — моя позиція не змінювалася: вибори повинні відбуватися виключно у демократичний спосіб і виключно на базі українських законів. Станом на сьогодні, на жаль, поки що говорити про те, що можемо провести вибори завтра на тимчасово окупованих територіях, не можемо».

Коли до Верховної Ради буде внесено законопроекти про народовладдя? У відповідь на це запитання Дмитро Разумков нагадав, що напередодні епідемії коронавірусу перший законопроект із пакета про народовладдя був підготовлений — це закон про Загальнонаціональний референдум, однак Верховна Рада була змушена перейти в дещо інший режим роботи і працювати в режимі позачергових засідань. «Але я впевнений, що як тільки ми вийдемо і повернемося до планової роботи Верховної Ради, це буде один із законів, який розглядатимемо на пленарному засіданні», — сказав глава парламенту.