Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут.

Так, станом на 8 квітня у США зроблено 2,19 мільйона тестів на COVID-19, у Німеччині – понад 1,32 мільйона, в Італії – 721 тисячу, у Південній Кореї – понад 466 тисяч, у Канаді – 336 тисяч, а в Австралії – понад 319 тисяч тестів. У Туреччині, Франції, Великій Британії – понад 200 тисяч у кожній, у Чехії проведено 98 тисяч тестувань, в Австрії їх зроблено вже 120 тисяч. Натомість в Україні – один із найнижчих показників охоплення тестуванням у світі – лише 471 тест на мільйон населення. Водночас у Польщі цей показник сягає майже 3 000 на таку ж кількість населення. У Румунії відповідно проводиться 2 693 тести, у Болгарії – 2 288, у Молдові – 1 266. Такі цифри О. Кондратюк навела на своїй сторінці у Фейсбуці. Вона переконана, що дедалі більше країн змінюють свою стратегію протидії коронавірусу і "спрямовують максимум зусиль на проведення масового тестування". І це пов'язано не тільки з виявленням інфекції. "Ми не зможемо плавно вивести країну з карантину та перезапустити економіку, якщо не знатимемо, хто вже перехворів на COVID-19 і може хоч завтра братися до роботи", – написала парламентарій.

"Маємо розпочати масове тестування громадян на коронавірус, підтримати науковців та профінансувати виробництво українських ПЛР-тестів", – наголосила Олена Кондратюк. Заступниця Голови Верховної Ради переконана, що Україні слід врахувати останні світові та європейські тенденції та перейти до масового тестування громадян на наявність COVID-19. Вона нагадала, що основна рекомендація Всесвітньої організації охорони здоров'я для урядів країн, що стикнулися з коронавірусом, полягає саме в тестуванні якомога більшої кількості населення. А тому заяви представників Міністерства охорони здоров'я про нібито недоцільність масового тестування, викликають у парламентарія здивування. "Ми знаємо, що в Україні вже протестовано понад 20 000 громадян, – пише вона. – Проте так і не почули офіційних даних: скільки ж у нас є в наявності швидких тестів та найточніших ПЛР-тестових систем? Виникає відчуття, що ми відстаємо в боротьбі та стримуванні коронавірусу. Та найголовніше – в його виявленні".

Заступниця глави парламенту також закликала уряд та Комітет з питань бюджету ухвалити необхідні рішення щодо фінансування Інституту молекулярної біології та генетики НАН України. Тут здатні щотижня виробляти 10-20 тисяч ПЛР-тестів за собівартістю майже 250 гривень, а це вдвічі менше за зарубіжні аналоги. "Фінансуючи виробництво вітчизняних тест-систем, ми не лише підтримаємо науку, а й значно зекономимо кошти платників податків. Діяльність науковців інституту має бути профінансована в повному обсязі. Слід негайно розпочати виробництво вітчизняних ПЛР-тестових систем за рахунок державного замовлення з Фонду боротьби з СOVID-19. Його створення, за ініціативою уряду, передбачається змінами до Держбюджету на 2020 рік", – наголосила Олена Кондратюк. Вона також пообіцяла вкотре порушити це питання на найближчій нараді керівництва парламенту з Прем'єр-міністром Денисом Шмигалем.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.