У літаку перебували також високопосадовці країни, громадські діячі та духовенство.

Встановлення причин катастрофи досі не завершено, оскільки Росія не видає Польщі багато даних щодо цього інциденту.

Напередодні річниці МЗС Польщі закликало російську сторону негайно повернути уламки літака Ту-154M, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на видання Do Rzeczy.

"Жодна норма міжнародного права не дає підстав для утримання Росією польської власності", – заявило МЗС Польщі.

До слова, у середині квітня 2018 року підкомітет міноборони Польщі опублікував технічний звіт щодо Смоленської катастрофи, в якому йдеться про те, що літак Ту-154М був зруйнований під час вибуху.

Варто також зазначити, що Лех Качинський та політична еліта Польщі летіли вшанувати жертв Катинської трагедії – масової страти польських громадян, вчиненої органами НКВС СРСР за секретним наказом керівництва Радянського Союзу. Розстріли відбувалися одночасно у кількох місцях – головним чином у Катинському лісі (поблизу села Катинь Смоленської області), у тюрмі міста Калінін (нині Твер) та в Харкові навесні 1940 року. В результаті цих злочинів було знищено майже 15 тисяч поляків. Хоча достеменна кількість жертв Катинської трагедії досі невідома.

Керівництво СРСР до 1990 року заперечувало свою причетність до цих розстрілів. Відповідно до радянської офіційної версії (комісія Миколи Бурденка), польські громадяни були розстріляні в Катині 1941 року німецькими окупаційними військами. Сьогодні цю вже маргінальну версію підтримують деякі російські публіцисти.

Напередодні річниці Катинської трагедії заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар у статті "Російський режим продовжує політику вбивць Катині" зазначив, що відсутність покарання за вчинений Кремлем злочин проти людяності у Катині спонукав сучасну Росію до нових злочинів, тож це має стати пересторогою для тих світових політиків, які виступають за послаблення санкцій проти РФ.