"Україна не може собі дозволити два-три місяці сидіти вдома. Проте наразі перед нами постали надзвичайно важкі та серйозні виклики – побороти і приборкати коронавірус", – зазначив Прем'єр-міністр Денис Шмигаль, наголосивши, що рішення про послаблення карантину буде ухвалюватися на основі даних про динаміку захворювань на коронавірус.

За його словами, лише після того, як ця динаміка почне знижуватися, держава розпочне вихід із карантину. "У травні країна має піти на роботу. В яких умовах, в яких нових соціальних стандартах, в яких часових рамках – це ті питання, які уряд опрацьовує разом з аналітиками", – зауважив він.

Зокрема, днями відбулося перше засідання створеної минулого тижня Ради з питань економічного розвитку, яка й має напрацювати низку економічних стратегій щодо подолання наслідків пандемії. Окрім Прем'єр-міністра, в роботі Ради взяли участь міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко, заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень Ярослав Жаліло, директор Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України Елла Лібанова, старший науковий співробітник Атлантичної ради США Андерс Аслунд, радник Президента України Олег Устенко, керуючий партнер Capital Times Ерік Найман, професор Колумбійського університету Віллем Буітер та викладач економіки та фінансів Києво-Могилянської бізнес-школи Євген Пенцак.

Під час засідання Д. Шмигаль зауважив, що уряд уже має деякі напрацювання щодо економічної стратегії. Зокрема, міністерства розвитку економіки та соціальної політики розробляють програмами стимулювання розвитку бізнесу, підтримки малого підприємництва, кредитних канікул і підтримки людей, які її потребують. "Мета нашої Ради – створення кількох стратегій. Перша – це комплекс швидких заходів, які б уряд міг узяти в роботу як реакцію на пандемію. Друга – ті кроки, які нам потрібно запровадити для стимулювання економіки. І третя – довгострокова стратегія розвитку України", – наголосив прем'єр.

Стосовно можливих перших кроків із послаблення карантину, то Д. Шмигаль зауважив, що план передбачає завершення навчального року, відновлення роботи громадського транспорту, але зі збереженням деяких обмежень, вільне відвідування зон відпочинку. Стосовно маскового режиму, то його планується продовжити і в травні.

Також після зняття карантину уряд розпочне реалізацію програми зі створення 500 тисяч робочих місць. "Дуже важливо підтримати людей, які втратили роботу. Сьогодні в Україні понад 320 тисяч безробітних. Після оголошення карантину щодня реєструється від 4 до 5 тисяч таких людей", – сказав Д. Шмигаль та закликав усіх, хто опинився без роботи, реєструватися в Центрах зайнятості, адже зміни до держбюджету передбачають додаткові кошти на підтримку таких людей.