Це не утопія, це передбачає законопроект «Про економічний паспорт українця», підтриманий Комітетом Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

«Про можливість такого інструменту накопичення коштів для дітей казав Володимир Зеленський під час президентської кампанії, — нагадав автор законопроекту — народний депутат України від «Слуги народу» Дмитро Костюк, голова підкомітету з питань соціальної політики агропромислового комплексу, розвитку сільських територій, науки та освіти Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики. — Тоді обговорювали можливість відрахування певних коштів на майбутнє українців. Вони зможуть скористатися грошима на власний розсуд. Така ініціатива дасть змогу підвищити економічний рівень життя громадян України та припинить відтік українців за кордон».

Проект закону України «Про економічний паспорт українця» (реєстр. № 2754) передбачає створення «Фонду майбутнього», на рахунках якого будуть акумулюватися кошти в розмірі один відсоток від реалізації всіх корисних копалин, видобутих на території України. Кошти нараховуватимуться на особистий рахунок громадянам України, народженим в Україні після 1 січня 2021 року, та які проживали на території України впродовж 18 років, і виплачуватимуться їм після досягнення ними повноліття.

Автор законодавчої ініціативи в пояснювальній записці наводить дані Державної прикордонної служби України: з часу минулого перепису населення (2001 рік) з України поїхали і не повернулися 6,3 мільйона громадян. До них належать емігранти, які, можливо, ще повернуться; українці, які отримали громадянство інших країн, та українці, котрі живуть за кордоном на інших правових підставах або нелегально. На думку депутата, надання виплат на дітей сприятиме подоланню негативних тенденцій відтоку українців за кордон та формуванню цілеспрямованої державної політики підвищення життєвого рівня населення та зменшення масштабів бідності у країні. Така система вже давно діє, приміром, в Об’єднаних Арабських Еміратах, де кожен араб отримує від держави свій відсоток від продажу нафти.

«Кошти виплачуватимуть тим, кому виповниться 18 років і хто весь цей час жив в Україні. Йдеться, зокрема, про дітей, які народжуватимуться з 2021 року», — пояснив народний депутат України по 187-му виборчому округу Микола Стефанчук, котрий у парламенті також представляє депутатську фракцію «Слуга народу», на своїй сторінці у Фейсбуці. — Звідки держава братиме на це гроші? Щороку один відсоток від реалізації корисних копалин надходитиме до новоствореного Фонду майбутнього. А звідти — на економічний паспорт кожного українця».