Незаконний видобуток бурштину — одна з проблем Рівненщини. Адже після себе незаконні старателі залишають місячні пейзажі — нищаться ліси, а держава зазнає величезних збитків у той час, як за нинішньої економічної скрути кожна гривня не була б зайвою у бюджеті.

Вивести цей промисел із тіні був покликаний прийнятий парламентом закон. Його прийняли, але досі люди не відчули дії цього закону. Тим часом його реалізація, крім доходів у бюджет, дала б офіційну роботу багатьом поліщукам. Адже саме на Рівненському Поліссі є поклади бурштину.

Але, схоже, крига починає скресати і в цьому напрямі. Оптимізм так вважати дає інформація, яку отримала від голови Рівненської ОДА Віталія Коваля (на знімку) після наради з представниками Держгеонадр:

— Одне із перших завдань, яке поставив Президент України Володимир Зеленський, було легалізувати видобуток бурштину. Нове законодавство дало нам механізм для його легалізації. Він створює прозорі та рівні умови продажу ділянок, уникаючи корупційну складову. Адже виключає узгодження з обласними радами процедури отримання спеціальних дозволів на користування надрами, як це було раніше.

Керівник області розповів, що Рівненська ОДА готує перелік земельних ділянок бурштиноносних надр на продаж. Пропозиції надішлють до Державної служби геології та надр України, яка виставить їх на аукціон. Такий механізм передбачений новим Законом України про видобуток бурштину.

— Інвестори, які візьмуть участь в аукціоні, зможуть придбати спецдозвіл на користування земельними ділянками бурштиноносних надр. Загалом пропонуємо виставити на торги майже 30 ділянок по 10 гектарів кожна. Вони розташовані на території Дубровицького та Володимирецького районів. Спочатку підприємці тут зможуть провести геологічні роботи, а потім вже й налагодити видобуток «сонячного каміння», — каже Віталій Коваль.

Звичайно ж, закон передбачає, що після видобутку на ділянці потрібно буде провести рекреаційні роботи. Тож природа та екологія не страждатимуть.

Рівненська область.

Фото Рівненської ОДА.