Цьогоріч на підготовку до Великодня істотний вплив має коронавірус. Основними продуктами, що входять до складу великоднього кошика, є паски та яйця. Чи впливає пандемія на ринки цих продуктів? Питання дослідили аналітики агентства УкрАгроКонсалт.

За оцінками експертів, на ринку борошна, що добре для галузевиків і погано для споживачів, відзначається значне зростання вартості — до 9 тисяч гривень за тонну внаслідок активного експорту пшениці, а також девальвації національної валюти. Хоча ще взимку спостерігався ціновий спад через здешевлення пшениці, зміцнення гривні й недорогі енергоносії. Аналітики прогнозують збільшення виробництва борошна, насамперед для внутрішнього споживання. Факторами, що стимулюють попит, стануть: зубожіння населення й перехід на дешеві продукти; скорочення поставок і подорожчання овочів через складність транспортування (булки замість авокадо); повернення в країну заробітчан.

Є й сприятливі новини для покупців. За даними УкрАгроКонсалт, багато торговельних мереж Києва на виконання рекомендації Антимонопольного комітету зняли націнки на продукти першої потреби. Інформації про такі дії по регіонах поки що немає.

У березні-квітні традиційно зростає виробництво яєць під впливом сезонного фактора, за рахунок збільшення в приватному секторі.

Водночас, із запровадженням в Україні карантину й закриттям ринків, майже третина виробників, насамперед невеликі фабрики й фермерські господарства, виявилися відрізаними від споживача. Відповідно збільшився попит на яйця у торговельних мережах, які продають продукцію птахофабрик і агрохолдингів.

Тим часом дефіциту продукції не очікується, оскільки водночас із сезонним зростанням виробництва в березні на 20% скоротився експорт яєць.

Ціни на яйця, після зниження в січні-березні, у квітні трохи підскочили. Однак нині їх вартість на 20% нижче, ніж торік. Серед факторів здешевлення — зростання виробництва при запасах, що збільшуються.

Згідно з прогнозами, якщо яйця в магазинах до свят і подорожчають, то неістотно, у межах 5 відсотків. Серед факторів, які цьому сприяють, — зростання вартості сировини для комбікормів і ветпрепаратів.

Підготував Валерій ДРУЖЕНКО.