У господарствах попрацювали оперативно, в дуже короткі строки посіявши ячмінь, овес, горох та яру пшеницю. Тепер взялися за пізні культури — соняшник, сою, кукурудзу та цукровий буряк. Загалом під ними площа в 575 тис. га.

Аграрії забезпечені всіма необхідними матеріально-технічними ресурсами для швидкої кампанії. Єдине, чого бракувало — вологи. Із посухою боролись, боронуючи поля.

Але такі заходи агротехніки не скрізь допомогли озимим посівам. Хоча після зими про їхній критичний стан мови не було, з початком квітня ситуація змінилася. Деякі господарства вже заявляють про те, що озимий ріпак висох просто на очах. Приміром, у Красилівському районі 300 га ріпаку передискували і поле засівають кукурудзою. Не витримало посухи і поле з озимим житом — воно стало порожнім. І дощі, які почали накрапати, навряд чи оживлять сходи.

Крім того, фахівці констатують вкрай незадовільну фітопатологічну ситуацію, коли практично вся група зимуючих бур’янів присутня на полях, спостерігається активне ураження озимих культур хворобами та ранній вихід шкідників з місць зимівлі.