Проте, у погоні за дешевими сенсаціями, граючи на почуттях збіднілого за час карантину співвітчизника, який, будемо відвертими, і до того не дуже був захищений від свавілля комунальників, цим спекулюють, на всі лади коментують, видаючи бажане за дійсне, замість того щоб уважніше ознайомитися з документами уряду і не вводити людей в оману.

Дійшло вже до того, що пенсіонерам телефонують, приємний жіночий голос, назвавшись представницею офісу депутата такого-сякого — прізвище нерозбірливо — пропонує: якщо немає чим платити за комуналку, то не платіть. Нічого вам не буде. З цього приводу, мовляв, прийняте рішення на найвищому рівні!.. Наші спроби зателефонувати на той номер — може, і нам дозволять не платити — виявилися марними: весь час зайнято. Видно, багато охочих... Цікаво було б дізнатися мету таких телефонних дзвінків.

Тим часом Мінрегіон повідомляє: з початку цього року зросла заборгованість населення за спожиті житлово-комунальні послуги (без урахування газу та електроенергії). Станом на початок першого весняного місяця, за даними Державної служби статистики України, заборгованість становила понад 32 млрд грн.

«Загроза поширення коронавірусної хвороби внесла значні корективи в життя країни та громадян, і цей вплив уже відчувається у всіх сферах, зокрема у ЖКГ. Уряд запровадив низку першочергових кроків та заходів на підтримку населення під час карантину, серед яких — визначення на законодавчому рівні забезпечення безперервного надання комунальних послуг, а також заборона у період карантину та протягом 30 днів після його закінчення нараховувати та стягувати штрафи і пені за несвоєчасну сплату. Проте Мінрегіон звертає увагу на те, що це не означає повне скасування плати за комунальні послуги. Для забезпечення стабільного функціонування підприємств сфери ЖКГ маємо чітко розуміти тенденції щодо плати за послуги та упередити можливі ускладнення», — зазначив міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.

За словами урядовця, серед регіонів найвищий рівень розрахунків спостерігається у Вінницькій (93,3%), Сумській (93,0%) та Львівській (92,8%) областях. Найнижчий — у Херсонській (74,5%), Луганській (74,9%), Харківській (75,3%) та Кіровоградській (76,9%) областях. Найменшу заборгованість зафіксовано в Чернівецькій, Закарпатській та Волинській областях. Найбільшу заборгованість мають місто Київ, Дніпропетровська та Харківська області.

У Мінрегіоні нагадують, що під час карантину в Україні всі підприємства сфери ЖКГ працюють безперебійно та надають послуги, необхідні для комфортного перебування людей вдома. Мало хто замислюється, що у підприємств житлово-комунальної сфери зросли витрати на дезінфекцію та забезпечення засобами індивідуального захисту своїх працівників, збільшився обсяг побутового сміття та додалось роботи з прибирання багатоквартирних будинків.

Витрат у підприємств стало більше, а головне джерело надходжень підприємств залишилося тим самим — платежі споживачів. Тому для забезпечення стабільної роботи житлово-комунального сектору вкрай важливо розраховуватися вчасно!

Зверніть увагу! Щоб допомогти громадянам вчасно розраховуватися під час карантину, уряд збільшив державну допомогу на оплату житлово-комунальних послуг. А ще 25 березня 2020 року Кабінетом Міністрів України прийнято постанову № 247 «Про особливості надання житлових субсидій», якою передбачено спрощення порядку надання житлової субсидії та запроваджено додаткову компенсацію витрат на оплату комунальних послуг.

Згідно з цим нормативно-правовим актом уряд постановив низку заходів, покликаних полегшити наше існування в цілому і перебування на карантині зокрема. Але...

...Але. Жодного слова про нібито дозвіл не платити за послуги ЖКГ нормативні документи, прийняті урядом останнім часом, не містять. А відстрочка платежів на якийсь час усе одно ляже на наші плечі й тільки погіршить і без того скрутне матеріальне становище більшості населення. Жодної гарантії, що наступного після карантину дня комунальники не побажають «поквитатися» з неплатниками, немає. У них для цього дуже могутні важелі у вигляді закону про ЖКХ. Тож може бути непереливки! А воно нам треба?

Підсумовував Віктор БОНДАР.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.