Зокрема, народний депутат Софія Федина разом з однопартійцем Степаном Барною побували в лікарнях Шумського та Кременецького районів Тернопільської області (саме там є спалах хвороби), щоб привезти допомогу від «Європейської солідарності» та Фонду Петра Порошенка. Цього разу — це стерильні захисні костюми для медиків та спеціальні окуляри.

«На жаль, рівень забезпечення бажає кращого. На місця державна підтримка майже не доходить. Маємо стільки звітів Президента і МОЗ про забезпечення лікарень, а насправді пусто, що гірше, на місцях забрали субвенцію на зарплату працівникам лікарень... Тому сьогодні особливо важливо вимагати, щоб кошти, виділені на боротьбу з коронавірусом, не просто були освоєні й відзвітовані, а дійсно дійшли на місця. З іншого боку, маємо знову об’єднуватися у своїх волонтерських зусиллях, щоб захистити лікарів. Бо якщо захворіють вони, то хто ж усіх лікуватиме», — написала С. Федина у Фейсбуці.

Народні депутати Ірина Геращенко та Марія Іонова привезли гуманітарну допомогу на Донбас. Депутати побували, зокрема, на хуторі Новозванівка (Луганська область), звідки до позиції бойовиків не більш як 10 кілометрів.

Крім того, за ініціативи «Солідарної молоді», на передову крім традиційних приємних пасхальних подарунків, відправились захисні маски та антисептики.

Опікуватися громадянами, які опинилися в складній життєвій ситуації, продовжує й ВО «Батьківщина», зокрема, через свої партійні осередки на місцях. Цього разу продуктові набори та паски голова ВО «Батьківщина» у Києві Віталій Нестор та голова Святошинської організації ВО «Батьківщина» Наталія Іздебська передали киянам, від яких надійшли запити про допомогу.

Тим часом у партії «Голос» закликали владу перейнятися розв’язанням реальних проблем людей. Зокрема, невідкладно розпочати масове тестування населення та навчати медиків. А щоб не допустити критичного падіння економіки, наголосили партійці, Мінсоцполітики має розблокувати допомогу для малого та середнього бізнесу, який постраждав від кризи. «Закликаємо уряд також переглянути умови карантину не тільки для бізнесу, а й для людей (дозволити прогулянки парками, забезпечити найнеобхіднішим людей, про яких немає кому піклуватися). Розробити спеціальні навчальні програми для школярів, щоб надолужити пропущене за цей час. І виділити гроші, оскільки не всі навчальні заклади мають доступ до онлайн-інструментів для організації дистанційної освіти», — зауважила народний депутат Інна Совсун.

Представники «Опозиційної платформи — За життя», відгукнувшись на прохання медперсоналу Одеської обласної лікарні, яким доводиться цілу зміну працювати в непроникних костюмах біозахисту, передали їм 200 бавовняних костюмів багаторазового використання.

«ОПЗЖ допомагатиме медикам усім, чим зможе. Наша політсила вже виступила ініціатором збільшення фінансування охорони здоров’я до 7% ВВП, і тільки тоді можна буде говорити про те, що про здоров’я українських громадян держава піклується належним чином», — підкреслив народний депутат Микола Скорик.

Підготувала Олена ГОРБУНОВА.