На знімку: завідувач обласного центру кардіо- і рентгенендоваскулярної хірургії Донецької області Дмитро Узун.

Про це повідомляє обласний центр кардіо- і рентгенендоваскулярної хірургії.

Класичною операцією при стенозі аортального клапана вважається його протезування. При цьому розкривається грудна клітка, оголюється серце, підключається апарат штучного кровообігу і проводиться протезування клапана. Операція триває 3—5 годин, після чого належить провести декілька днів в реанімації, 10—14 днів перебування в лікарні, а реабілітаційний період становить майже три місяці.

Тепер для пацієнтів обласного центру кардіо- і рентгенендоваскулярної хірургії, розташованого в Краматорську, стала доступною методика TAVI — заміна клапана в умовах ангіографічної операційної, під контролем рентгена, через прокол стегнової артерії, без відкритого доступу до серця й апарату штучного кровообігу.

«У ділянці стегна робиться маленький прокол, у серце через артерії заводиться спеціальний катетер з клапаном на кінці, після чого протез поміщається на місце старого (свого) клапана. Операція триває 1,5—2 години. Через 3—4 години пацієнт гуляє по відділенню, а через 2—3 дні їде додому без реабілітаційного періоду!», — повідомили в центрі.

У Німеччині таких операцій робиться вісім—десять тисяч на рік, а частка їх у протезуванні аортального клапана становить 2/3. А в Україні за весь час виконано не більш як 30—40 таких операцій. Для того, щоб TAVI стала доступною жителям Донецької області, завідувач центру Дмитро Узун і співробітник відділення Павло Андрєєв пройшли навчання цієї методики в Central University Hospital, Warsaw, Poland (Центральному університетському госпіталі Варшави, Польща).

Водночас фахівці центру кардіо- і рентгенендоваскулярної хірургії зазначають, що методика TAVI є вкрай дорогою порівняно з класичним клапанним протезуванням, де витрати на придбання клапана та витратних матеріалів можуть становити кілька десятків тисяч гривень. При TAVI вартість протезів доходить до 25—30 тисяч доларів, і без підтримки держави такі операції в Україні практично неможливі.

«Для жителів Донецької області закуплено, хоча й у невеликій кількості, такі протези, і за повної відповідності показань до проведення TAVI пацієнт отримує його безплатно», — йдеться в повідомленні.

Нині починається відбір пацієнтів на зазначену процедуру.

Донецька область.

Фото зі сторінки обласного центру кардіо- і рентгенендоваскулярної хірургії Донецької області у Фейсбуці.