Перше повідомлення про загоряння сміття надійшло 20 квітня о 13.20. За інформацією прес-служби управління ДСНС України в області, вогонь охопив площу в майже 100 кв. м. Процес гасіння ускладнювали значні прогари й велике пожежне навантаження сміттєзвалища. Ліквідувати пожежу вдалося лише пізно ввечері. Всю ніч рятувальники патрулювали полігон, але вранці 21 квітня на сміттєзвалищі знову спалахнула пожежа — вже четверта за останній місяць.

На думку Андрія Кудака, головного інженера КАТП 0628 — комунального підприємства, на балансі якого перебуває сміттєзвалище, — причиною пожеж є умисний підпал сміття. «За середньодобової температури менш як 5 градусів тепла самозаймання на сміттєзвалищі в принципі неможливе. Це підтверджують і висновки експертів ДСНС, які виїжджають на кожне загоряння й складають акт про пожежу, де вказується її причина. Тому в нашій ситуації — це однозначно підпал, — стверджує він. — Його мету знає лише та людина, яке це робить або організовує. На мою думку, однією з причин може бути дестабілізація ситуації, створення додаткового напруження в суспільстві та в роботі полігона».

Андрій Кудак не виключає, що до підпалів можуть бути причетні місцеві безхатьки. Одного з них у стані сильного алкогольного сп’яніння 20 квітня біля сміттєзвалища затримала поліція після того, як той намагався вдарити головного інженера комунального підприємства ножем.

У зв’язку з пожежами в регіоні 21 квітня фахівці обласного лабораторного центру провели дослідження атмосферного повітря в чотирьох точках Житомира на вміст діоксиду азоту, сірчистого ангідриду, окису вуглецю та пилу. За результатами перевірки в одній із точок (за адресою вул. Вільський Шлях, 27А) виявили перевищення вмісту в повітрі діоксиду азоту та сірчистого ангідриду.

Житомир.