Про це йшлося під час відеоконференції у форматі «Групи друзів України в ЄС», яка відбулася 21 квітня, напередодні засідання Ради ЄС. Як повідомила прес-служба МЗС України, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба спільно з колегами з держав — членів ЄС та представниками інституцій Євросоюзу обмінялися думками щодо  координації дій України та ЄС у протидії пандемії COVID-19 та подоланні її соціально-економічних наслідків.

Дмитро Кулеба подякував ЄС за оперативне виділення Україні важливої гуманітарної  і фінансової підтримки. А це — пакет підтримки України в 190 мільйонів євро. Він назвав таку допомогу «справжнім актом підтримки друзів, не лише партнерів».

У контексті підготовки саміту ініціативи ЄС «Східне партнерство», проведення якого у зв’язку з пандемією перенесено на другу половину року, Дмитро Кулеба наголосив, що для України важливою є амбітність та стратегічний характер майбутньої політики ЄС стосовно східних партнерів з урахуванням їхніх європейських прагнень.

Українська сторона виходить з того, що «Східне партнерство» має сприяти поступовій інтеграції асоційованих партнерів, у тому числі України, до внутрішнього ринку ЄС, як це закріплено в угодах про асоціацію.

Дмитро Кулеба також детально поінформував співрозмовників щодо ситуації на Донбасі. Міністр повідомив про обстріли українських позицій з боку контрольованих РФ територій, невиконання російською стороною положень Мінських домовленостей і рішень Нормандського саміту. Співрозмовники висловили занепокоєння блокуванням Росією доступу СММ ОБСЄ і міжнародних гуманітарних організацій на неконтрольовані території Донецької і Луганської областей.

На тлі спекулятивних спроб РФ послабити санкційний тиск під прикриттям пандемії держави — члени ЄС запевнили в незмінності своїх підходів: санкції, запроваджені проти Росії, діятимуть до повного виконання Мінських домовленостей та деокупації української території, повідомляє прес-служба МЗС.

Також у вівторок міністр закордонних справ України провів телефонну розмову з високим представником ЄС із закордонних справ і безпекової політики Жозепом Боррелєм. Він подякував Європейському Союзу за пакет підтримки України в 190 мільйонів євро. Зокрема, майже 15 млн євро буде спрямовано на підтримку системи охорони здоров’я, 61 млн євро передбачено для підтримки економіки, 20 млн євро — для підтримки малих та середніх підприємств, 25 млн євро — малих фермерських господарств, 4 млн євро — на підтримку найбільш вразливих груп  населення. Глава МЗС також окремо подякував за додаткові 13 млн євро гуманітарної допомоги для населення на Донбасі, яке потерпає від війни.

Жозеп Боррель знову підтвердив готовність відвідати Україну з візитом, щойно ситуація дозволить відновити закордонні подорожі, та наголосив, що це буде його перший закордонний візит. Він також запевнив, що санкційна політика Євросоюзу стосовно Росії залишається незмінною і санкції проти Росії мають зберігатися до повного виконання нею Мінських домовленостей і відновлення територіальної цілісності та суверенітету України.