Через швидке поширення пандемії коронавірусу багатьом державам довелося запроваджувати жорсткі карантинні обмеження, аби не допустити колапсу системи охорони здоров’я та для можливості рятувати людей від зараження інфекцією. Що, в свою чергу, практично паралізувало ділове життя, роботу великих і малих підприємств, а також індивідуальних підприємців.

Не менша проблема виникла і з людьми, котрі, перебуваючи на карантині, бояться, крім здоров’я, втратити також і джерело існування — роботу. Тож урядам тепер доводиться терміново рятувати й лікувати економіку, що вимушено перебуває у кількатижневому простої.

Оприлюднено величезні суми допомоги для підтримки економіки в різних країнах. Потужну заявку, на думку аналітиків, у цьому питанні зробила ФРН (у «Голосі України» за 26.03.2020 розповідалося про безпрецедентну допомогу, котру плановано спрямувати підприємцям, передусім середнього і малого бізнесу, що постраждали від запровадження карантину).

Якщо коротко, то обсяг фінансових вливань, котрі уряд ФРН готовий спрямувати на ці потреби, становить понад трильйон євро. Ці кошти буде взято з ухваленого 25 березня Бундестагом додаткового державного бюджету у 156 млрд євро. Тож бюджет на 2020 рік у 362 млрд євро, з яким ФРН уже прожила перші три місяці року, збільшено на 43%. Для цього уряду країни довелося відмовитися від політики бездефіцитних бюджетів, якої уряду Меркель удавалося дотримуватися упродовж семи років поспіль. Необхідні кошти ФРН візьме в борг, розмістивши державні облігації на фондовому ринку.

Фінансова допомога передусім надаватиметься мікропідприємствам, самозайнятим та індивідуальним підприємцям. Адже в Німеччині через жорсткий карантин передусім змушена були припинити роботу сфера послуг: невеликі магазини, готелі, ресторани, закусочні, перукарні, салони краси, туристські та концертні агентства тощо. А також величезній кількості представників творчих професій, котрі жили за рахунок гонорарів, маклерів, репетиторів. Тому допомога саме таким категоріям населення — один із пріоритетів держави.

Уряд пообіцяв, що всім підприємствам з кількістю працюючих не більш як п’ять осіб буде одноразово виплачено на найближчі три місяці до 9 тисяч євро. А ті, в яких зайнято не більше 10 працівників, можуть розраховувати на суми до 15 тисяч євро. Гроші надаються безоплатно, оскільки це не кредити, а субсидії. Щоправда, вони будуть враховані при нарахуванні податків на 2020 рік. За даними уряду, таким видом допомоги скористається до трьох мільйонів представників малого бізнесу. Це — лише один із видів допомоги підприємцям, чий бізнес постраждав від запровадженого урядом карантину.

А я вирішила поцікавитися: як спрацьовує антикризова програма уряду щодо малих підприємців? Адже маю у Берліні чимало знайомих, зайнятих саме в малому бізнесі. Один із них — Франц К., який тримає у столиці кілька невеликих магазинів з продажу електронної техніки, але змушений був зачинити їх на карантин. Так, підтвердив він, кілька днів тому одержав допомогу — 15 тисяч євро на найближчі три місяці. За тутешніми мірками, таких грошей справді достатньо, щоб протриматися до кращих часів, котрі, як він сподівається, і настануть за три місяці.

Ще одна моя знайома — колишня киянка Анна П., яка, до речі, не є громадянкою Німеччини, але цілком легально працює в одному з агентств, що надає консультаційну допомогу підприємцям малого бізнесу. Її фірма теж вимушено припинила роботу, й Анна залишилася з дуже невеликим запасом коштів. Вона розповідає, що отримала фінансову допомогу, яка дасть їй змогу прожити на неї наступні шість місяців. Анна також розповідає, що таку допомогу отримали її колеги-фрілансери з інших підприємств. «Я цей факт не могла осмислити впродовж кількох днів! — каже вона. — Багато читала й чула про людей в інших країнах, котрі залишилися без роботи, і в них немає за що купити навіть їжу. Тож розумію, як мені та іншим, таким як я, пощастило. Це — держава! Дякую їй!»

А на сторінці в соціальній мережі «Українці в Німеччині» розміщено пост берлінського режисера та екскурсовода Олександра Міндліна, в якому він розповів про економічну підтримку, що йому її надав німецький уряд. Уже наступного дня після подання заявки на фінансову допомогу отримав суму, яка відповідає його тримісячній зарплаті. Олександр не є громадянином Німеччини, але це не стало перепоною для отримання безоплатної допомоги. Кошти, за його словами, переказали, навіть не вимагаючи додаткових документів чи підтверджень. «І не лише мені, — зазначив Олександр, — а й усім індивідуальним підприємцям, що вимушено опинились без роботи й заробітку через епідемію у Берліні. Таку само допомогу отримали всі мої знайомі гіди, артисти, власники кафе, маленьких готелів, ресторанів і т. п. Можливо, для великого бізнесу така сума й замала, але для нас, індивідуальних підприємців, це — великий і надійний рятівний круг! Чому я і досі не можу це усвідомити? Та тому, що вперше в житті усвідомлюю саме поняття «Держава»…

Берлін.