Директор Програми USAID РАДА Ігор Когут під час відеоконференції «Демократія в умовах коронавірусу: виклики та можливості для Швейцарії та України».

Відповідь не це запитання шукали учасники відеоконференції «Демократія в умовах коронавірусу: виклики та можливості для Швейцарії та України». Організаторами заходу виступило Посольство Швейцарії в Україні та програма USAID РАДА. Як зауважив директор програми Ігор Когут, експерти та представники влади зустрілися онлайн для того, щоб обговорити ризики, з якими доведеться мати справу демократичним суспільствам у нових реаліях. «Ми обміняємося розумінням викликів для демократії та певних уроків для наших країн», — зауважив І. Когут.

Знайшов спосіб долучитися до заходу й Голова Верховної Ради Дмитро Разумков. В онлайн-ефірі зачитали його звернення до учасників конференції. Очільник парламенту висловив свою повагу та вітання. «Вважаю, що обговорення стану сучасної представницької демократії в умовах пандемії, обмін досвідом і пошук шляхів посилення демократії та політичної участі громадян у надзвичайних обставинах є дуже важливим для України та наших міжнародних партнерів, — наголосив Д. Разумков. — Переконаний, що результати, отримані внаслідок таких обговорень, сприятимуть становленню України як сучасної європейської демократичної держави на благо наших громадян».

Посол Швейцарії в Україні Клод Вільд акцентував: «Нині в усьому світі ми стикаємося з COVID-19 як з невидимим ворогом. Його важко визначити, встановити та швидко ліквідувати. Нашим пріоритетом є боротьба з розповсюдженням вірусу. І це не лише тимчасово змінює орієнтацію нашої роботи, але й накладає багато вимог щодо профілактики, які обмежують свободу пересування та громадських зібрань і, можливо, навіть перешкоджають реалізації права на приватність».

Пан Посол висловив думку про те, що один із найбільш небезпечних викликів у спробах подолати кризу — це спокуса урядів послабити демократію з метою запровадити профілактичні заходи в системі охорони здоров’я. Є висока небезпека застосувати заходи, які можуть призвести до встановлення надмірного контролю. «Одна з можливостей для нас у цій ситуації — це розуміння урядами того, що найкращі превентивні заходи ті, в яких більшість людей охоче реалізовують задум влади, — запевнив Клод Вільд. — Люди робитимуть це на основі своєї доброї поінформованості». Отож, на думку дипломата, демократія зможе зміцнюватися через культуру відповідальної участі громадськості. «Окрім того, це є інвестицією в соціальну зрілість громадян з метою кращого протистояння будь-якій майбутній кризі, в якій відповідальна поведінка кожного може змінити стан справ», — наголосив він.

Одним із видів зміцнення представницької демократії в конкретній країні є запровадження посилених інструментів для забезпечення довіри між людьми та владою, підкреслив Пан Посол. Цього можна досягти за допомогою запровадження інструментів прямої демократії на національному регіональному та місцевому рівнях. «Це добре спрацювало для Швейцарії в звичайні часи і є гарантією повернення до інституційної нормальності в часи після кризи», — підкреслив К. Вільд. Він запевнив, що наша країна може упевнено розраховувати на підтримку Швейцарії як партнера для зміцнення процесу децентралізації. І висловив переконання в тому, що використання інструментів прямої демократії, таких як, наприклад, референдум, може стати способом консолідації демократії та наближення і залучення громадян до всіх процесів. «Парламентарії є важливою ланкою для розширення можливостей громадян», — підкреслив Клод Вільд і наголосив, що Посольство Швейцарії готове до подальшої співпраці з Верховною Радою.

У відповідь на це Ігор Когут зауважив, що український парламент нині працює в особливому режимі. «Ми не завжди до кінця знаємо, коли ж буде наступне позачергове засідання, яке має вирішувати важливі речі з точки зору реакції на пандемію та вирішення бюджетних питань, чи ухвалення важливих законодавчих актів, які сприятимуть виходу країни з непростої економічної та гуманітарної кризи», — сказав він. Під час відеоконференції директор програми USAID РАДА зауважив, що в нашій країні поки що немає законодавства, яке регулює проведення будь-яких референдумів — регіональних чи місцевих. «З одного боку, це виклик, з іншого — це складна дискусія, яка існує в українському експертному товаристві», — сказав він. Але все ж ми зуміли зреагувати на виклики і роботу парламентських комітетів переведено у віддалений режим. «Ми з боку USAID намагаємося підтримати парламент у тому, щоб він працював як представницький інститут влади», — підкреслив І. Когут.

У рамках відеоконференції прозвучала основна доповідь швейцарського політичного експерта та репортера Бруно Кауфманна «Демократія в умовах пандемії».

Скріншот відео зі сторінки Програма РАДА у Фейсбуці.