Третього травня виповнюється 120 років від дня народження всенародно улюбленого артиста Миколи Яковченка (1900—1974).

Львівське «Видавництво Старого Лева» зробило цікавий анонс: уже наприкінці травня тут побачить світ новий роман Доржа Бату, автора українських бестселерів «Франческа. Повелителька траєкторій» та «Франческа. Володарка офіцерського жетона».

А нова книжка Доржа Бату називається «Моцарт 2.0». Герой цього роману – всесвітньо відомий композитор XVIII століття Вольфганг Амадеус Моцарт, який опинився в Нью-Йорку ХХІ століття.

Цей твір особливий тим, що текстова його частина доповнена інтерактивною складовою — QR-кодами з відеороликами. Отже, книжку можна читати звичним способом і водночас слухати музику Моцарта й милуватися краєвидами, серед яких розгортається дія. Тут тісно переплетені вигадка з реальними, дуже цікавими і маловідомими фактами з життя Моцарта.

Серед перших читачів роману (ще в рукопису) були, звісно, професійні музиканти. І саме вони високо оцінили і «музичну» форму викладу літературного тексту, і достовірність образу головного героя.

Роман легкий, невимушений, дотепний, іноді з елементами детективу. Власне, цей текст добре віддзеркалює самого автора, людину яскраву, різнобічну й несподівану.

Дорж Бату — український письменник бурято-монгольського походження. Народився і виріс у Бурятії. За освітою — історик-сходознавець. Одружився з американською дизайнеркою українського походження Яриною Жук і 2002 року переїхав до України. Виховують двох доньок, Софію та Христину. Працював тележурналістом на «1+1» та «Інтері». Нині Дорж Бату — фахівець із траєкторій космічних апаратів, живе в США, працює в аерокосмічній галузі.

Вл. інф.