На знімку: директор ТОВ «Завод автогенного обладнання «ДОНМЕТ» Володимир Сергієнко презентує розроблений ним зволожувач кисню.

Яка перспектива його застосування? Докладніше про це розповів директор ТОВ «Завод автогенного обладнання «ДОНМЕТ» Володимир Сергієнко, якого на Донеччині давно знають як патріота і людину з активною громадянською позицією:

— Краматорський завод «ДОНМЕТ» виробляє редуктори для заповнення киснем зварювальних апаратів. Але сьогодні, у період епідемії коронавірусу, гостро стоїть питання надання допомоги пацієнтам з різними патологіями легень, дихальною недостатністю тощо. Отже, зволожувач кисню, розроблений на заводі «ДОНМЕТ» на основі апарата Боброва (у побуті його ще називають «бульбулятором»), здатен допомагати пацієнтам саме у таких випадках.

За словами Володимира Сергієнка, цей пристрій не слід вважати якоюсь «панацеєю», що здатна замінити, наприклад, апарат штучної вентиляції легень. Адже до застосування ШВЛ вдаються, вже коли людина зовсім перестає дихати самостійно. Втім, коли необхідно полегшити пацієнтові дихання під час транспортування до медичного закладу, застосування «бульбулятора», від якого кисень подається через носовий катетер, буває дуже важливим.

«Кисень, що зберігається в балонах, є сухим, тобто не містить водяного пару, і в разі потрапляння в організм людини він висушує її гортань, легені, подразнює дихальні шляхи й таке інше. У таких випадках кажуть: «Горять легені». Повітря ж, яким ми дихаємо, містить до 20 відсотків кисню, приблизно 80 відсотків азоту і в певній кількості — пари води. Завдяки цьому ми вдихаємо не сухе, а вологе, збагачене парами води повітря. Саме на такому принципі побудована робота пристрою від заводу «ДОНМЕТ».

Сконструйований на заводі пристрій Володимир Сергієнко називає не так промисловою, як, швидше, «аварійною» розробкою.

«Коли трапляється пожежа, ти не запитуєш, а береш і гасиш, — каже він про свій внесок виробничника у спільну справу подолання COVID-19. — Так і зараз: у нас в країні трапилася пожежа, і кожен, хто чим може, допомагає її гасити».

Володимир Сергієнко ніколи не лишається осторонь проблем своєї країни, тим паче в час тривоги. З 2014 року він допомагає українській армії.

«Це ж моя армія, — зазначає він. — Підтримуючи своє військо, я так допомагаю і собі».

А ще він зазначає: «Економіка повинна бути моральною. Економіка не може бути не моральною. Деякий час вона буває хижацькою, яка грабує. Але це може діяти тимчасово, на деякий час. А я хочу залишити після себе щось добре».

Фото автора.