Чинне законодавство не передбачає обов’язку окремих членів Кабінету Міністрів при їх звільненні звітувати перед Верховною Радою України та парламентськими комітетами. Законодавці, прагнучи посилити парламентський контроль, хочуть змінити цю ситуацію, тож рекомендують парламенту підтримати в першому читанні проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення порядку призначення та звільнення з посад членів Кабінету Міністрів України» (№ 3195). Відповідне рішення на своєму засіданні ухвалив Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Представляючи документ, один з його авторів Роман Лозинський («Голос») зауважив, що мета проекту — посилити парламентський контроль: «Інколи народні депутати під час звільнення міністрів виконували функцію статистів, але коли інституційні повноваження переходили від однієї людини до іншої, не завжди зберігалися ті напрацювання й успіхи, які були в попередньому складі. Тож важливо забезпечити тяглість роботи міністерств, виконавчої гілки влади. Ще одна мета законопроекту — узгодити норми Регламенту з Конституцією».

Народний депутат Альона Шкрум («Батьківщина»), нагадавши про програму ЄС з підтримки реформи державного управління, про наявність вітчизняної Стратегії реформування державного управління України на період до 2021 року та програми дій уряду, в якій передбачено, що він має подати новий законопроект про Кабінет Міністрів та центральні органи виконавчої влади, зауважила, що цей проект — лише верхівка айсберга стосовно того, що потрібно змінювати і в Регламенті, і в законах про Кабмін та про центральні органи виконавчої влади та щодо парламентського контролю над урядовою діяльністю.

Вона запропонувала звернутися до Кабміну із запитом щодо долі законопроекту, який мав бути напрацьований. «Відповідний законопроект мав подати ще попередній уряд, але, на жаль, ні від минулого уряду, ні від цього ми так і не отримали ні законопроекту, ні навіть ідей, як вони хочуть змінити свою діяльність, щоб зробити її більш сучасною, прозорою», — зауважила А. Шкрум.