Саме це повинно бути одним із пріоритетів для діяльності органів влади. Без розвитку промисловості, особливо нафтогазової, практично неможливо досягнути економічного зростання країни.

Збільшення видобутку нафти та газу економить значні валютні кошти на закупівлю цих корисних копалин, якими не обділені надра України. Держава одержує прибуток за рахунок усіх видів податків, що дуже важливо, а найголовніше — забезпечує тисячі й тисячі громадян робочими місцями та ще й з високими зарплатами. Це — один із напрямів не тільки економічної, а й політичної стратегії держави, що забезпечить сталий розвиток з прибутком упродовж кількох десятиліть.

Не потрібно особливо сподіватися на «міфічні» іноземні інвестиції в нашу нафтогазову галузь. Україна самостійно може відкрити нові, зі значними запасами, родовища нафти та газу на нових високоперспективних об’єктах, яких як на заході, так і на сході України достатньо. Це ми знаємо достеменно і про це неодноразово наголошувалося на нарадах, слуханнях тощо. Крім цього, цю інформацію висвітлено в науковій літературі та оприлюднено на фахових конференціях.

Умовою для надходження інвестицій є максимальне спрощення одержання ліцензій на пошуки, розвідку та видобуток нафти та газу тими, хто хоче насправді вкладати кошти в пошуки нових родовищ. Дещо в цьому напрямі вже зроблено, проте цього ще недостатньо.

Реально існують два шляхи для швидкого зростання видобутку нафти та газу. Перший — це відновлення законсервованих і ліквідованих свердловин, а таких у Західному регіоні нараховується понад 2500.

Якщо відновити 500 свердловин з мінімальним дебітом 0,2 т/добу, то за рік видобуток становитиме 36000 тонн вартістю майже 400 млн гривень. Фактичний видобуток з кожної свердловини буде значно вищий, отже, одержати 100 тисяч тонн нафти на рік з відновлених свердловин цілком реально. А відновлення свердловин ще й зменшить навантаження на природне середовище.

Другий шлях — триваліший, але вже за рік від його початку можна отримати позитивні результати на високоперспективних ділянках на глибинах до 2500 м і за два роки — на глибинах до 4500 м. Окупність затрат для виконання цих робіт становитиме в межах 0,5—2,5 року. А надалі прибутки за вкладені кошти можна отримувати десятиліттями.

Володимир ХОМИН, доктор геологічних наук, професор,
Лев МОНЧАК, кандидат геолого-мінералогічних наук, доцент, почесний розвідник надр,
Тарас ЗДЕРКА, кандидат геологічних наук, доцент.

Івано-Франківськ.