Кількість конфліктів між співвласниками квартир і нежитлових приміщень у багатоквартирних будинках не меншає. Зазвичай причина їх виникнення — це діяльність хостелів, готелів та закладів харчування, як-от кафе, ресторани, бари, кальянні. Наявне правове регулювання таких конфліктів, на жаль, не є ефективним, адже неможливо досягти остаточного розв’язання конфлікту. Тож, аби вирішити це питання, Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування пропонує ухвалити в першому читанні проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо правового регулювання відносин між співвласниками багатоквартирних будинків і власниками та наймачами (орендарями) квартир або нежитлових приміщень у багатоквартирних будинках» (№ 2564), поданий народними депутатами Олександром Юрченком, Андрієм Клочком та іншими.

За словами Олександра Юрченка, законодавча ініціатива народилася з реалій життя. «Коли я був головою Громадської ради при Голосіївській РДА, до мене звернулися мешканці одного з будинків, в якому жили люди з інвалідністю, щодо діяльності підприємців, які на першому поверсі облаштували хостел. І там постійно виникали якісь конфліктні ситуації, побиття і навіть вбивство. Недобропорядність цих підприємців, по суті, тероризувала життя людей. Ми зверталися до правоохоронних органів, виконавчої влади, але нічого не могли вдіяти, бо право приватної власності не дозволяло. Тому разом із депутатами міської ради, фахівцями житлово-комунальної сфери ми розробили цю законодавчу ініціативу, яка повинна врегулювати відносини між підприємцями та власниками квартир багатоповерхового будинку», — наголосив народний депутат.

Підкомітет з питань житлової політики та житлового господарства, як повідомив його голова Олександр Літвінов, підтримав ухвалення законопроекту в першому читанні. Водночас рекомендував врахувати у ньому окремі положення схожого проекту закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав власників квартир у багатоквартирному будинку» (№ 2354, поданий Вадимом Новинським, Сергієм Магерою) в частині заборони використання житлових будинків та приміщень у житлових будинках для надання готельних послуг, а також щодо встановлення штрафних санкцій за порушення правил користування житловими будинками і житловими приміщеннями.

А на думку народного депутата Дмитра Гуріна, перші поверхи будинків, наприклад, Києва, швидше, є частиною вулиці, бо мають окремі входи. Тож виводити такі приміщення з можливостей комерційного призначення рішенням ОСББ — не зовсім правильно. Тому й пропонує детально пропрацювати законопроект між першим та другим читанням, щоб знайти баланс між тим комерційним та доцільним для всього світу використанням перших поверхів і дотриманням правил добросусідства.

Підтримав його і Роман Лозинський («Голос»): «Регулювання, безумовно, потрібне, щоб не було зловживань та чорних ринків. Але маємо дуже уважно підходити до норм, які ми виписуємо, щоб вони не вдарили по тим підприємцям, які працюють «по-білому».