Як відбувається навчальний процес у закладах освіти в умовах карантину? Чи зможуть абітурієнти з тимчасово окупованих територій скласти ЗНО? Що робиться для реконструкції шкіл на Донеччині? На ці та інші запитання відповідає директор департаменту освіти і науки Донецької облдержадміністрації Тетяна Сідашева (на знімку).

Навчання в режимі онлайн: досвід і здобутки

— У дистанційному режимі з 12 березня працюють усі навчальні заклади Донеччини — загальноосвітні школи, виші, заклади професійно-технічної і передвищої освіти, — зазначила Тетяна Сідашева. — До дистанційного режиму залучено й дошкільнят та їхніх вихователів, які розробили онлайн-поради для батьків, об’єднали зусилля з батьками та презентували низку навчально-розвивальних занять для дітей дошкільного віку.

Заклади позашкільної освіти Донеччини також проводять свої заняття в онлайн-режимі. Їх ролики набувають поширення в Інтернеті, зокрема на сайті Донецької ОДА. Усю роботу ми активно презентуємо, аби колеги, батьки учнів мали можливість знайомитися з кращими напрацюваннями й при цьому додавати щось своє. У такому режимі ми плануємо й завершувати навчальний рік.

— Що робити дітям, у яких немає сучасних гаджетів для виходу в Інтернет? Як розв’язується ця проблема?

— Розпочинаючи онлайн-навчання, ми стикалися із ситуаціями, коли у дітей не було доступу до технологій дистанційного навчання. Отже, це є зоною відповідальності кожного вчителя й класного керівника, які фактично мають зв’язок або з батьками учня, або через інші канали комунікації. Нещодавно розглядали варіант, коли вчителька, яка мешкає в селі, за відсутності у дітей доступу до Інтернету перебуває на постійному зв’язку з батьками та учнями. Передає завдання спочатку для опрацювання, а потім збирає виконані роботи.

Терміни визначатиме епідемічна ситуація

— Чи визначено терміни завершення навчального року у школах?

— Кожним закладом освіти розроблено свої графіки навчального процесу згідно з рішеннями педагогічних рад. Нині карантин продовжено до 11 травня. Надалі ми завершуватимемо навчальний рік у дистанційному режимі згідно з рекомендаціями Міністерства освіти і науки, які опрацьовані й доведені до відома всіх освітян.

Для належного завершення навчального процесу ми пропонуємо всім учителям розробити гнучкі графіки проведення залікових робіт та зручного для всіх учнів проходження тестування чи опитування з тим, щоб можна було виставити оцінки за другий семестр й річну оцінку.

Семестрова оцінка враховуватиме оцінки, отримані учнями до 12 березня, і оцінки, що були отримані ними під час проведення дистанційного навчання.

Ми наполягаємо на тому, щоб кожен вчитель підійшов максимально толерантно до семестрового оцінювання й підтримав передусім школярів, з тим щоб оцінка була виставлена на користь кожного учня.

— Як завершуватимуть навчальний рік у 4-х і 9-х класах?

— Для учнів 4-х і 9-х класів державну підсумкову атестацію скасовано. Їм буде виставлено річні оцінки за підсумками цього навчального року.

Усім учням 9-х класів до 15 червня видадуть свідоцтва про здобуття ними базової середньої загальної освіти. Якщо дитина не буде далі вступати до закладів професійно-технічної або передвищої освіти й продовжуватиме навчання у школі, то припускається передача учневі такого свідоцтва у сканованому вигляді, без потреби отримання ним документа в навчальному закладі. Щодо видачі документів учням 9-х класів, які вступатимуть до інших навчальних закладів, то адміністраціям шкіл рекомендовано розробити зручний для учнів графік видачі документів про базову середню загальну освіту у необхідний для вступу до інших закладів термін.

Зарплата освітянам виплачується у повному обсязі

— Чи збережені обсяги заробітної плати освітян в умовах карантину?

— Усі обсяги заробітної плати збережено. Працівники закладів освіти повністю отримують заробітну плату, як це передбачено законодавством. Жодних випадків, що десь зірвана виплата заробітної плати, не зафіксовано.

— Чи є в області випадки переведення педагогів, зокрема й працівників позашкільної освіти, на 2/3 від середнього заробітку згідно зі ст. 111-1 КЗпП?

— Ми надавали практичні рекомендації разом із профспілками працівників освіти згідно з чинним законодавством. Нині повідомлень щодо застосування в області таких умов оплати праці освітян не надходило.

— Міністерство освіти і науки рекомендувало директорам шкіл з 1 липня переоформити трудові договори з учителями, які отримують пенсію, терміном на один рік. Чи є ця умова обов’язковою?

— 16 січня було ухвалено закон про повну загальну середню освіту. Згідно з пунктом 3 розділу 10 «Прикінцеві та перехідні положення» цього закону передбачено, що «набрання чинності цим законом є підставою для припинення безстрокового трудового договору з педагогічними працівниками державних і комунальних закладів загальної середньої освіти, яким виплачується пенсія за віком згідно з п. 9    ч. 1 статті 36 Кодексу законів про працю». До 1 липня 2020 року керівники державних і комунальних закладів загальної середньої освіти зобов’язані припинити безстрокові трудові договори з педагогічними працівниками, яким виплачується пенсія за віком, з одночасним укладанням з ними трудових договорів строком на один рік.

— Чи не звільнятимуть при цьому працівників, які не переоформили договір?

— Фактично працівників не звільнятимуть. Відповідно до закону їм запропонують укласти договір на один рік. Після закінчення річного терміну такий договір за необхідності продовжуватиметься далі. Якщо працівник не погоджуватиметься на такі умови, тоді він буде звільнений згідно із законом.

Вчителів, яких стосується ця законодавча норма, налічується 2 465, що становить 19,4 відсотка від загальної кількості учителів Донецької області. З директорами навчальних закладів, яких ця норма стосується, а їх в області 139, також укладатимуть відповідні договори засновники цих закладів освіти.

З проведенням випускних вечорів доведеться зачекати

— Випускників 11-х класів та їхніх батьків, звичайно, хвилює питання випускних вечорів...

— Нині проведення випускних вечорів адміністраціям шкіл не рекомендовано. Випускні вечори у випускників 11-х класів можуть проводитися після отримання результатів ЗНО. На підставі одержаних результатів ЗНО буде видано свідоцтва про повну загальну середню освіту. Але сьогодні нами розглядаються два варіанти проведення ЗНО. Перший варіант, якщо буде позитивна динаміка в епідемічній ситуації, передбачає проведення основної сесії з 25 червня по 17 липня та отримання всіх результатів до 31 липня. Остаточне рішення щодо цього ухвалює керівник навчального закладу разом із батьками з урахуванням епідемічної ситуації, що буде на відповідній території. Але якщо не буде позитивної динаміки, то ЗНО проводитиметься не раніш як з 17 серпня по 4 вересня. Результати оцінювання в цьому разі будуть отримані 17 вересня, після чого відбудеться видача документів про освіту.

Наголошую, що не треба хвилюватися батькам та дітям. Буде створено всі умови для того, щоб ЗНО відбулося з урахуванням всіх вимог безпеки, що обумовлені епідемічною ситуацією. Ми враховуватимемо всі ті умови, що ставляться перед нами задля безпечного проведення ЗНО, щоб випускники одинадцятих класів вступили до вищих навчальних закладів за тими спеціальностями, які вони обрали.

Центри «Донбас-Україна» діятимуть з 4 червня

— Чи зможуть надалі здобувати освіту діти з тимчасово непідконтрольних територій та вступати до українських вишів згідно з програмами «Донбас-Україна»?

— Освітні центри «Донбас-Україна», які сприяють абітурієнтам з тимчасово непідконтрольних територій Донбасу при вступі до вищих навчальних закладів, почнуть свою роботу з 4 червня. З ними можна буде працювати в онлайн-режимі. Вони також діятимуть на всій території України, — сказала Тетяна Сідашева. — Отже, у дітей будуть усі можливості для того, щоб вступити до українських вишів.

Випускники з тимчасово непідконтрольних територій можуть вступати до українських вишів згідно з результатами зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО). Звертаю увагу: є основна сесія ЗНО і є додаткова сесія ЗНО, на які вони реєструвалися. Отримати документи абітурієнти з тимчасово непідконтрольних територій зможуть у будь-який зручний час, коли вони зможуть виїхати після відкриття контрольних пунктів в’їзду/виїзду. Діти можуть звернутися до закладів освіти й отримати документ про освіту, консультації, допомогу. Отже, механізм отримання документів абітурієнтами залишається таким самим, як і минулого року.

Школи й надалі робитимуть спроможними та комфортними

— Чи не відбулося згортання програм реконструкції закладів освіти?

— Програма реконструкції навчальних закладів не зазнала змін через карантин, вона реалізуватиметься й цього року. У Донецькій області впроваджується ініціатива Президента України з реконструкції п’яти шкіл, п’яти садочків і п’яти стадіонів. Роботи на цих об’єктах будуть завершені у визначені терміни.

По-друге, тривають реконструкція та капітальні ремонти у закладах освіти, що передбачені за кошти державної програми регіонального розвитку. Також у Донецькій області цього року вперше реалізується державний проект

«Спроможна школа для кращих результатів», спрямований на створення безпечного та комфортного середовища для учнів. І якщо спочатку говорили, що його не зможуть профінансувати у зв’язку з внесенням змін до бюджету, то нині кошти виділено. Програма передбачає реалізацію низки проектів у навчальних закладах, поданих з міст і районів. Решта проектів також розглядається, і фінансування надаватиметься.

Також ми отримуємо кошти на модернізацію обладнання для харчоблоків, а міста, райони і територіальні громади забезпечуватимуть їх ремонт. Отже, ця робота не зупиняється, і згодом, я вважаю, в нас буде можливість показати її результати. Графіком робіт передбачено виконання цих заходів влітку — на початку вересня.

— Чи буде продовжено реалізацію програми «Шкільний автобус»?

— Буде. Цього року Донецькій області виділено 26 мільйонів гривень для втілення цієї програми на умовах співфінансування з бюджетів районів і об’єднаних територіальних громад. Ми отримали погодження з Міністерства освіти України і закуповуватимемо 19 автобусів на умовах співфінансування.