Петиція з вимогою створити новий орган з’явилася на сайті Президента 28 квітня. Нині під нею поки що небагато підписів, утім попереду ще 90 день і, якщо вимога набере необхідну кількість голосів, її має розглянути очільник держави.

Автор цієї петиції Яловий Костянтин Володимирович. На його думку, масштабні екологічні лиха, від яких дедалі частіше потерпає Україна, довели неефективність системи екологічного контролю. Тож він пропонує законодавчо закріпити створення підрозділів екологічної поліції та їхні природоохоронні повноваження. Як приклад він наводить досвід тих країн, де така поліція спішно працює. Зокрема, Бразилії, Ізраїлю, Італії та США.

«У цих та в багатьох інших країнах екологічна поліція — це мілітаризовані підрозділи, які здійснюють моніторинг, фіксують правопорушення, знаходять порушників, накладають штрафи або здійснюють затримання», — йдеться в петиції.

У такий спосіб і наша держава зможе ефективно запобігати протиправним діям у сфері екології та вживати заходів щодо усунення шкоди природі, а також притягувати правопорушників до встановленої законом відповідальності з метою забезпечення екологічного правопорядку в Україні. Хороша ідея, тож чекаємо, у що вона виллється на практиці.