Так, комітет вважає за доцільне включити до порядку денного законопроект «Про внесення змін до статті 14 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (№ 3114) авторства Галини Третьякової та інших. А під час його доопрацювання врахувати в документі всі слушні пропозиції альтернативного проекту «Про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо відновлення належних соціальних гарантій» (№ 3114-1) авторства Наталії Королевської, Юрія Солода та Валерія Гнатенка.

Під час обговорення документа наголошувалось, зокрема, що чимало громадян з посвідченням четвертої категорії мають онкологічні захворювання ІІІ—ІV стадії. Вони проходили огляд у Центральній міжвідомчій експертній комісії МОЗ та МНС України, Житомирській обласній МСЕК, де їм встановлено зв’язок захворювання з впливом аварії на ЧАЕС та групу інвалідності. Проте на момент медичного огляду ця категорія громадян уже не мала права на встановлення статусу потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи першої категорії. Законопроектом же пропонується внести зміни до статті 14 Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», доповнивши її нормою щодо віднесення зазначених громадян до першої категорії постраждалих осіб.

Як зауважила голова комітету Галина Третьякова, є висновок Міністерства соцполітики щодо підтримки законопроекту № 3114 і відхилення № 3114-1. З огляду на це, народні депутати ухвалили рішення рекомендувати підтримати законопроект «Про внесення змін до статті 14 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (№ 3114) за основу, а під час доопрацювання до другого читання врахувати у ньому всі слушні пропозиції альтернативного законопроекту.

Підтримуючи в цілому ідею законопроектів «Про внесення зміни до пункту 7-2 розділу XV «Прикінцеві положення» Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо відновлення права жінок на достроковий вихід на пенсію за віком в 55 років» (№ 3156), народні депутати вирішили відкласти рішення щодо нього до проведення комітетських слухань.

За словами одного із авторів законопроекту Наталії Королевської, всі добре розуміють, що пенсійна система потребує змін. У цьому контексті вона повідомила, що напередодні відбулось засідання робочої групи щодо другого рівня пенсійного забезпечення і висловила сподівання, що до кінця травня буде напрацьовано модель щодо втілення другого рівня пенсійного забезпечення. «Водночас ми маємо розуміти, яких саме змін потребує солідарне пенсійне забезпечення, бо дефіцит Пенсійного фонду становить 200 млрд грн. Рівень пенсійного забезпечення не влаштовує людей, а рівень дефіциту — державу», — сказала вона.

Заступник міністра соцполітики Віталій Музиченко зауважив, що міністерство опрацьовувало цей законопроект і пропонує відхилити його, адже у разі схвалення документ суттєво розбалансує бюджет Пенсійного фонду. Не підтримали проект і в Пенсійному фонді, про це під час засідання повідомила заступник голови правління Пенсійного фонду Ірина Ковпашко.

Проте народні депутати вважають, що уряд та Пенсійний фонд мають викласти своє бачення подальшого функціонування солідарного рівня пенсійної системи. Для цього вони запропонували провести комітетські слухання з цього питання, а рішення щодо даного законопроекту та проекту закону «Про внесення змін до статті 25 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо належного пенсійного забезпечення осіб, які мають 40 і більше років страхового стажу» (№ 3202) ухвалити за підсумками цих слухань.

Скріншот відео.