На цьому наголосила Перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань цифрової трансформації народний депутат України Кіра Рудик (фракція «Голос»).

«Ми вимагаємо негайно внести до порядку денного позачергового засідання Ради програму дій уряду, — цитує політика прес-служба партії «Голос». — Упевнені, що такий документ повинен бути відхилений парламентом. Розпочати спільну роботу всіх комітетів парламенту щодо доопрацювання цієї програми дій — уряд повинен виконувати завдання громадян. У такий спосіб український парламент відновить контроль над роботою уряду, рішення якого впливають на життя та добробут кожного в час епідемії».

Водночас парламентарка зазначила, що на час кризи та епідемії Верховна Рада надала уряду величезні повноваження та десятки мільярдів гривень на боротьбу з коронавірусом. Але не визначила йому завдань. «Наслідки такої легковажності ми бачимо вже: уряд нехтує вимогами проведення масового тестування населення, провалює роботу із захисту лікарів, не в стані ефективно боротися з корупцією, натомість чудово почувається, виставляючи все нові і нові обмеження громадянам та бізнесу, — зауважила Кіра Рудик. — Для того щоб це зупинити, Верховна Рада повинна ухвалити чітку, зрозумілу, ефективну програму дій уряду».

Крім того, фракція «Голосу» звернулась до Голови Верховної Ради з вимогою розглянути на найближчому позачерговому засіданні невідкладні питання.

Серед питань, які «Голос» вважає першочерговими:

— законопроекти, які допоможуть державі подолати епідемію коронавірусу, зроблять роботу уряду в цьому напрямі більш ефективною та підзвітною;

— розгляд проекту закону, який зупинить наступ олігархів на місцеві вибори і зменшить драконівську заставу на виборах місцевої влади;

— постанова парламенту, яка продовжить санкції проти російських соцмереж, адже термін їх заборони завершується 18 травня.

Також фракція наполягає на розблокуванні розгляду вкрай необхідного для України сьогодні закону про банки. «Саме на цей закон чекають міжнародні партнери нашої держави, зокрема Міжнародний валютний фонд, на допомогу якого ми так розраховуємо. Ця допомога — наш захист від можливого дефолту, вона передбачена в бюджеті країни», — наголошують партійці.