«В останні дні до уряду надходить багато звернень щодо необхідності послаблення карантину. Я хочу звернутися до всіх українців, особливо до представників бізнесу: те, що в нас менше хворих порівняно з іншими країнами, — це заслуга карантинних заходів і в першу чергу вашої відповідальності і дотримання цих заходів», — сказав він та підкреслив, що Україна вчасно зайшла в карантин і вчасно з нього вийде. На думку глави уряду, безвідповідальні заклики достроково вийти з карантину наражають всіх українців на небезпеку. «Ми розуміємо, коли та які кроки нам треба зробити і вже озвучили план із п’яти етапів виходу з карантину. Провівши велику роботу з ринками, сьогодні ми приймемо рішення щодо відкриття і дозволу на роботу продуктових та аграрних ринків, але з певними умовами. Наступної середи ми також приймемо цілу низку рішень, які з 11 травня послаблять певні карантинні умови», — зазначив прем’єр, наголосивши на важливості дотримання об’єктами, що відкриватимуться, визначених критеріїв роботи. За його словами, після відкриття продовольчих ринків здійснюватиметься постійний моніторинг безпечності їх роботи.

Зокрема, умови відкриття продовольчих ринків передбачають проведення щоденних позапланових перевірок та постійне перебування там інспекторів Держпродспоживслужби.

Наголосивши, що «затягування пасків» має стосуватися всіх без винятку, Д. Шмигаль повідомив, що уряд ухвалює постанову щодо розміру оплати праці керівників, членів виконавчих органів та винагороди членів наглядових рад суб’єктів господарювання державного сектору економіки. «Ми не можемо допустити, щоб топ-посадовці та члени наглядових рад отримували космічні зарплати і премії, тому розглядаємо питання їх подальшого обмеження», — сказав він.

Прем’єр повідомив, що з метою підтримки малого бізнесу, який найбільше страждає в умовах карантину, уряд пропонує запровадити механізм надання кредитів під державні гарантії на портфельній основі. «Якщо підприємець не зможе показати «дохід», адже не працював під час карантину, він все одно зможе отримати кошти. Гарантом виступить держава. Важливо, щоб бізнес безперешкодно мав можливість отримувати додатковий ресурс у непростих умовах коронакризи. Сподіваюся, що Верховна Рада якнайшвидше підтримає законодавчі зміни», — зазначив він. Це передбачають підтримані урядом законопроекти про внесення зміни до статті 6 Закону «Про Державний бюджет України на 2020 рік» та про внесення змін до статті 17 Бюджетного кодексу України.

Також уряд підтримав та подасть до парламенту законопроекти про внесення змін до Податкового кодексу (щодо питань державного боргу) та до Митного кодексу (щодо виконання умов Договору між Урядом України та Урядом Республіки Польща про надання кредиту на умовах пов’язаної допомоги), ухвалення яких розблокує надання Республікою Польща кредиту для розбудови прикордонної інфраструктури та будівництва пунктів пропуску.

Зазначимо, що зранку під будівлею уряду проходила акція протесту малих та середніх підприємців, які вимагали або послабити карантинні заходи, або щоб вони поширювалися на всіх без винятку.