Про це під час позачергового засідання Кабінету Міністрів повідомив Прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

"Протягом минулого тижня та під час вихідних ми багато спілкувалися з представниками бізнесу, які хочуть мати упевненість, що з 11 травня їм буде дозволено відкритися, бо необхідно підготуватися до відновлення безпечної роботи", – зазначив глава уряду. За його словами, з 11 травня планується відкрити для відвідувань парки, сквери, зони відпочинку, дозволити працювати салонам краси та перукарням за умови дотримання розроблених Міністерством охорони здоров'я вимог.

Крім того, буде дозволено роботу закладів громадського харчування "на винос", а також літніх майданчиків кафе та ресторанів просто неба у закладах, зареєстрованих як оператори потужності. "Це дуже важлива прив'язка і можливість контролювати, в тому числі органами місцевого самоврядування", – зауважив Д. Шмигаль.

З 11 травня також має запрацювати оптова та роздрібна торгівля непродовольчими товарами, деякі заклади побутового обслуговування населення, стоматологи, аудитори, адвокати, нотаріуси, сервіс побутової техніки.

Водночас глава уряду наголосив, що передчасне чи хаотичне завершення карантину може звести нанівець усі попередні заходи. А оскільки Всесвітня організація охорони здоров'я продовжила дію глобального режиму надзвичайної ситуації, то й для України певне пом'якшення карантину не означає його повного зняття. "Карантин буде продовжено до 22 травня. Далі ми будемо дивитися, якою буде ситуація у світі та як відбуватиметься коливання кривої захворюваності в Україні", – підкреслив Д. Шмигаль.

Окремо прем'єр наголосив на тому, що карантин має поширюватися на всіх. "Торгівля будівельними матеріалами була заборонена і залишиться забороненою до 11 травня. Те саме стосується й закладів громадського харчування. Усі випадки порушень перевіряються органами правопорядку. Невеликий магазин має працювати на рівних умовах з великими гіпермаркетами", – підкреслив він.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков у зв'язку з цим повідомив, що поліція вже склала 10 тисяч 303 протоколи щодо порушення карантинних вимог, у тому числі щодо роботи великих гіпермаркетів. "Зараз маємо 94 протоколи щодо порушень з боку супермаркетів, 29 протоколів щодо мережі "Епіцентр", 140 протоколів про порушення закладів громадського харчування", – повідомив міністр та наголосив, що порушники відповідатимуть.