«Багато народних депутатів підтримують ініціативу повернутися до стандартного режиму роботи Верховної Ради, до якого звикли, — тижні пленарні, тижні комітетські і робота в регіонах. Робота в регіонах буде обмежена, оскільки проводити великі зустрічі нам поки що не дозволяє режим карантину. Тим не менше, народні депутати продовжували працювати на своїх округах, особливо це стосується мажоритарників, у регіонах, областях, містах, і допомагали, чим змогли, нашим співгромадянам», — сказав глава парламенту в ефірі одного з телеканалів.

Дмитро Разумков нагадав, що є три механізми скликання позачергового пленарного засідання парламенту: або лист Президента, або підписи 150 народних депутатів, або рішення Погоджувальної ради.

Глава парламенту також розповів, що
перед засіданнями сесійна зала нині обробляється кварцом, народним депутатам роздано засоби індивідуального захисту — маски, окуляри, рукавички.

Щодо послаблення карантину Голова Верховної Ради висловив думку, що це питання комплексне, наголосивши на потребі комунікації з суспільством.

«Закон має бути один для всіх. І це не залежить від того — депутат це чи міський голова, чиновник, власник маленької крамниці чи великої мережі магазинів», — наголосив Дмитро Разумков. При цьому він зауважив:

«Коронавірус вніс корективи у роботу всіх — і місцевої, і центральної влади. Важливо, щоб усі вертикалі влади сьогодні працювали на інтереси держави, і важливо об’єднуватися в цьому плані та мати спільну позицію. Перед Україною сьогодні стоїть багато викликів — як і питання територіальної цілісності, так і непростої соціально-економічної ситуації, глобальної фінансової кризи, що сьогодні повинно консолідувати суспільство навколо позитивних і конструктивних моментів».

На думку Голови Верховної Ради, як варіант, можливий поступовий вихід із карантину з урахуванням регіональної специфіки. Така ініціатива була і з боку народних депутатів, котрі зверталися до Кабінету Міністрів, і з урахуванням кількості захворювань, померлих та тих, хто одужав.

Щодо святкування Дня перемоги 9 травня глава парламенту відзначив, що з технічної точки зору проводити серйозні масові заходи буде неможливо, адже на День перемоги очікується пік епідемії коронавірусу. Він наголосив, що не можна нехтувати заходами безпеки, щоб невдовзі вийти з карантину. Водночас

Дмитро Разумков заявив, що День перемоги — для нього завжди був святом. Адже його дідусі та бабусі були учасниками бойових дій.

Голова Верховної Ради вважає, що підстав для дострокового розпуску парламенту та дочасних парламентських виборів немає. «Станом на сьогодні немає жодної передумови, щоб дострокові парламентські вибори відбулися, — сказав Дмитро Разумков. — Є коаліція, або у даному випадку — фракція, яка діє на правах коаліції, монобільшості — «Слуга народу». Є термін — рік так званого імунітету для Верховної Ради. І навіть немає підстав до того, щоб сьогодні говорити про дострокові парламентські вибори». Глава парламенту нагадав, що у Конституції чітко виписано перелік підстав для дострокового розпуску Верховної Ради. «І сьогодні немає жодної позиції, яка відповідала би таким передумовам, — зауважив Дмитро Разумков. — Тому говорити про дострокові вибори і хто на них піде — як мінімум зарано».

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА (з архіву «Голосу України»).