Засідання комітетів проходили переважно в режимі відеоконференцій, у такому само форматі проводили громадські обговорення резонансних законопроектів, а також відбувалися позачергові пленарні засідання. Проте навіть в цих умовах Верховна Рада продемонструвала результативність своєї роботи.

Серед найбільш резонансних рішень — розблокування закону про землю та схвалення «особливої процедури» для розгляду в сесійній залі понад 16 тисяч поправок до «банківського» законопроекту. Ці два питання мають особливе значення в контексті подальшої співпраці України з Міжнародним валютним фондом. А від цієї співпраці, наголошують урядовці та політики, напряму залежить те, як країна вистоїть в умовах світової економічної кризи.

13 квітня відбулось позачергове засідання, скликане на вимогу Президента Володимира Зеленського. Першим питанням розглянули повторно проект змін до закону про держ-бюджет на 2020 рік. За словами Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, було повернуто фінансування багатьох програм, зокрема, фінансування регіонів, культури та освіти. Також у кошторисі залишилася кожна гривня, виділена для військових. Глава уряду наголосив на необхідності створення Фонду з боротьби з коронавірусом, що дасть змогу підтримати лікарів та профінансувати закупівлю медичного обладнання. Ці зміни підтримали 249 народних депутатів.

Народні депутати ухвалили низку законопроектів у другому читанні. Наприклад, зміни до закону про захист населення від інфекційних хвороб щодо запобігання поширенню коронавірусної інфекції (№ 3320). Ухвалено було також перехідні положення до Кримінального процесуального кодексу щодо особливостей судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні та розгляду окремих питань під час судового провадження на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (№ 3276), а також відхилено низку постанов, які гальмували підписання закону про обіг земель сільськогосподарського призначення.

Того ж тижня відбулося ще одне позачергове засідання на вимогу глави держави. На ньому народні обранці ухвалили зміни до Регламенту Верховної Ради щодо протидії зловживанням правами народних депутатів під час законодавчої процедури (№ 1043). Документ давав змогу розглянути законопроект, пов’язаний із банківською діяльністю, до якого подали понад 16 тисяч поправок, за «особливою процедурою». Утім, представники опозиції наголошували, що він викликає більше запитань, ніж відповідей, і називали його наступом на демократію та таким, що руйнує парламентаризм.

На цьому ж засіданні було внесено зміни до закону про місцеве самоврядування, конче потрібного для завершення децентралізації. Ним на законодавчому рівні Кабінету Міністрів надається право приймати рішення про визначення адміністративних центрів територіальних громад та територій територіальних громад, а також подавати до Верховної Ради проекти законодавчих актів щодо утворення і ліквідації районів.

Позачергове засідання 24 квітня знову відбувалося на вимогу Президента. На ньому народні депутати проголосували за створення ТСК з питань розслідування оприлюднених у ЗМІ фактів можливих корупційних дій посадових осіб органів державної влади, які призвели до значних втрат дохідної частини Державного бюджету. Автор постанови Іван Крулько нагадав: інформацію про те, що державний бюджет через такі зловживання недоотримує до 10 мільярдів гривень щомісяця, надав екс-міністр фінансів Ігор Уманський.

На позачерговому засіданні 30 квітня, скликаному на вимогу 159 народних депутатів, Верховна Рада в першому читанні ухвалила зміни до статті 225 Виборчого кодексу України (щодо розміру грошової застави). Йдеться про зменшення розміру грошової застави на місцевих виборах у дев’ять разів.

Верховна Рада підтримала конституційною більшістю Звернення до парламентів іноземних держав та парламентських асамблей міжнародних організацій щодо засудження збройної агресії Російської Федерації проти України, що триває, незаконної анексії Автономної Республіки Крим і міста Севастополь та окупації окремих районів Донецької і Луганської областей, політичних репресій проти громадян України та звільнення політичних в’язнів — громадян України. У цьому документі парламент закликав засудити дії Російської Федерації, спрямовані проти територіальної цілісності та суверенітету України, як такі, що суперечать загальновизнаним принципам і нормам міжнародного права. А також закликає посилити політико-дипломатичний і санкційний тиск на державу-окупанта.

Ще один важливий антикризовий законо-проект «Про внесення зміни до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування доходів медичних працівників, які безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації захворювання серед людей на коронавірусну хворобу (COVID-19)», авторства групи народних депутатів з різних фракцій, народні депутати ухвалили в першому читанні. Законопроектом продовжується дія податкових пільг та спрощень адміністративних процедур на період здійснення обмежувальних карантинних заходів, встановлених Кабінетом Міністрів України.

І хоча дія попереднього аналогічного закону фактично сплила, народні депутати відмовилися підтримувати документ у цілому через наявність у ньому норм, які, на їхню думку, не мають стосунку до антикризових заходів.

Ідеться, зокрема, про зменшення вимог до мінімального розміру статутного капіталу банків з 500 мільйонів гривень до 200 мільйонів гривень.

Крім того, Верховна Рада розглянула та підтримала ініціативу 153 народних депутатів щодо застосування особливої процедури розгляду законопроектів у другому читанні, передбаченої статтею 119-1 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України», під час розгляду у другому читанні проекту закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності» (№ 2571-д).

Відтак щодо так званого «антиколомойського законопроекту» може бути застосована «особлива процедура», що значно пришвидшить його розгляд у парламенті.