Прем’єр-міністр Денис Шмигаль у зв’язку з цим зазначив, що документ є реалістичним та передбачає відновлення економічного зростання.

Зазначимо, що затвердження Верховною Радою Програми Кабінету Міністрів дає змогу уряду отримати річний імунітет від відставки, проте обговорення документа в парламентських комітетах засвідчило, що отримати його буде непросто.

Зокрема, Комітет з питань економічного розвитку, який є головним під час розгляду цього питання, вже рекомендував Верховній Раді відправити програму на доопрацювання. Аналогічне рішення ухвалили ще три комітети: з питань фінансів, податкової та митної політики; з питань екологічної політики; з питань організації державної влади. Перший заступник голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк зауважив, що не готовий голосувати за «реферат», оскільки програма складається лише з дев’яти сторінок тексту, що не містять жодної конкретики.

Загалом упродовж квітня уряд найбільше уваги приділяв протидії поширенню коронавірусної хвороби та заходам, які дадуть можливість бізнесу пройти цей непростий період із найменшими втратами. «Наша мета — створення кількох стратегій. Перша — це комплекс швидких заходів, які б уряд міг узяти в роботу як реакцію на пандемію. Друга — ті кроки, які нам потрібно запровадити для стимулювання економіки. І третя — довгострокова стратегія розвитку України», — зазначив прем’єр.

Одним із таких кроків стало запровадження програм з кредитної підтримки малого та мікробізнесу, які передбачають надання нових кредитів та рефінансування діючих з нульовою відсотковою ставкою та з погашенням тіла кредиту через рік. Суть цієї ініціативи полягає в тому, що коли, наприклад, підприємство має 500 тисяч гривень кредиту, то після звернення до банку воно отримає допомогу від держави та до 31 березня 2021 року нічого не платитиме.

Крім того, з метою підтримки малого бізнесу пропонується за-провадити механізм надання кредитів під державні гарантії на портфельній основі. «Якщо підприємець не зможе показати «дохід», адже не працював під час карантину, він все одно зможе отримати кошти. Гарантом виступить держава. Важливо, щоб бізнес безперешкодно мав можливість отримувати додатковий ресурс у непростих умовах коронакризи. Сподіваюся, що Верховна Рада якнайшвидше підтримає законодавчі зміни», — зазначив прем’єр.

Щоб допомогти бізнесу зберегти робочі місця, Кабмін ухвалив рішення про виплату на період карантину допомоги з часткового безробіття в розмірі двох третин окладу, але не більше мінімальної зарплати. Ці виплати надаватимуться на період скорочення діяльності підприємства плюс 30 днів після завершення карантину. При цьому умовою отримання допомоги є збереження робочих місць.

Резонансною подією квітня стало звільнення Кабінетом Міністрів голови Державної митної служби Максима Нефьо-дова та керівника Державної податкової служби Сергія Верланова. Міністр фінансів Сергій Марченко, який і вніс подання на звільнення М. Нефьодова та С. Верланова, зазначив: «У суспільстві давно існує критична маса нереалізованих сподівань щодо діяльності митниці і податкової. Навіть у докризовий час керівництво цих служб виявилося нездатним виконувати покладені на них завдання. А в нинішніх умовах їхнє перебування на посадах було ризиком забезпечення фінансової безпеки. Вони втратили довіру людей і мали піти».

Водночас нагадаємо, що перший про необхідність звільнення керівників митної та податкової служб заявив ще екс-міністр фінансів Ігор Уманський. Керівника податкової він, зокрема, звинуватив у махінаціях, унаслідок яких бюджет на ПДВ щомісяця втрачав 5 мільярдів гривень. Однак замість цього у відставку з посади міністра фінансів відправили самого І. Уманського. Проте його заява привела до створення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань розслідування оприлюднених у ЗМІ фактів можливих корупційних дій посадових осіб органів державної влади, які призвели до значних втрат дохідної частини держбюджету.

Крім того, у квітні було реалізовано ініціативу з виплати щомісячної компенсації в розмірі 500 гривень пенсіонерам, яким більше 80 років та пенсія яких не перевищує 9205 гривень, а також одноразової грошової допомоги в розмірі 1000 гривень пенсіонерам, в яких пенсія не перевищує 5 тисяч гривень, а також громадянам, які одержують державну соціальну допомогу у зв’язку з інвалідністю та за віком замість пенсії.