Йдеться про унікальне городище — столицю Білої Хорватії, прабатьківщину сучасної Хорватії. У VIII—X ст. на Прикарпатті існувала велика держава, в столиці якої поблизу Стільська проживали десятки тисяч людей. Понад 30 років тому це городище відкрив львівський археолог Орест Корчинський. Місто займало площу 250 гектарів. Досі збереглися печери, скелі, підземні лабіринти.

У 2015 році «Стільське городище» стало історико-культурним заповідником. Але на початку травня в селі Дуброва, на території заповідника, селяни насипали гору землі, встановили сходи й сакральну скульптуру. Влада забила на сполох лише тоді, коли всі роботи майже завершили. Тепер поліція встановлює коло осіб, причетних до нищення історичної пам’ятки.

Ще в 2001 році Кабінет Міністрів України вніс «Стільське городище» до переліку пам’яток археології національного значення. У 2017 році Тростянецька ОТГ отримала листа від ЛОДА з проханням врахувати, що на території трьох сіл — Ілів, Дуброва і Стільське — розташовано заповідник.

Створена комісія Львівської ОДА констатувала: жодних дозволів від місцевої влади чи інших установ громада не мала. Тепер оцінку цим крокам мають дати правоохоронці.

Територію нинішнього Стільського городища в далеку давнину заселяли білі хорвати. На згадку про ті часи залишилося святилище в урочищі Печера і багатошарове поселення біля села Ілів, а також пам`ятка природи в урочищі Дировець та давні гідротехнічні споруди на річці Колодниця. Ці унікальні об’єкти сивої давнини відвідують туристи та гості Львівщини. Але місцеві жителі їх використовують по-своєму. Десятиліттями в історичних печерах вони зберігають картоплю, встановивши на них примітивні двері. Досі на це ніхто не звертав уваги, хіба що археолог Орест Корчинський час від часу намагався привернути увагу громадськості.