Відкривши скликане на вимогу 156 народних депутатів та відповідно до частини восьмої статті 19 Регламенту Верховної Ради позачергове пленарне засідання, глава парламенту Дмитро Разумков зазначив, що цієї суботи держава відзначатиме 75-ту річницю перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. "Багато років тому Україна, і не лише Україна, зробила дуже багато для того, щоб у світі був мир, щоб ми могли збиратися в мирних містах нашої країни, щоб ми могли сьогодні бути українським парламентом. Нині в нас теж великі виклики. Як і тоді, ми повинні об'єднатися навколо ідей, принципів та розуміння, що саме від нас залежить майбутнє нашої держави", – наголосив Голова Верховної Ради та запропонував згадати всіх тих, хто віддав життя, здоров'я, кого, на жаль, сьогодні з нами немає, а також подякувати тим, хто сьогодні нагадує нам і може розповісти про ті страшні часи. Народні депутати хвилиною мовчання вшанували пам'ять усіх полеглих.

Під час виступів від фракцій народний депутат Павло Бакунець зазначив, що депутатська група "Довіра" цілковито підтримує збільшення тестування на коронавірус та страхування медиків.

Юрій Бойко ("Опозиційна платформа – За життя") закликав уряд всіляко підтримати ветеранів напередодні 75-ї річниці перемоги, щоб вони відчували турботу про себе.

Ірина Геращенко ("Європейська солідарність") подякувала всім українцям, які під час Другої світової війни боролися проти двох тоталітарних режимів. Також вона закликала парламент підтримати законопроекти щодо страхування медиків та збільшення тестування на коронавірус.

Євгеній Шевченко ("Слуга народу") наголосив на необхідності проаналізувати проведення медичної реформи, бо потрібно турбуватися про лікарів та здоров'я громадян.

Іван Крулько зазначив, що фракція "Батьківщина" в повному складі підтримала проведення позачергового засідання, адже виступає за страхування медиків та запровадження якнайширшого тестування.

Тарас Батенко ("За майбутнє") закликав звернути увагу на катастрофічну ситуацію в енергетиці та запропонував створити Тимчасову слідчу комісію, яка має розібратися, чому зупиняють атомні енергоблоки та планують збільшити вартість електроенергії для населення.

Після цього Голова Верховної Ради Дмитро Разумков оголосив до розгляду законопроект про внесення змін до деяких законів України з метою підвищення спроможності системи охорони здоров'я України протидіяти поширенню коронавірусної хвороби COVID-19 (№ 3380), який внесли народні депутати Ольга Стефанишина ("Голос"), Михайло Радуцький ("Слуга народу", Валерій Дубіль ("Батьківщина"), Ярослав Дубневичем ("За майбутнє"), Вікторія Сюмар ("Європейська cолідарність") та інші. Підготовка цих змін спричинена недостатнім забезпеченням медпрацівників засобами індивідуального захисту, недосконалими алгоритмами обстеження та низькими показниками тестування потенційно хворих пацієнтів, що вже призвело до великої кількості інфікованих медиків. Ураховуючи це, автори законопроекту нагальними пріоритетами для підвищення спроможності системи охорони здоров'я України реагувати на поширення COVID-19 вважають налагодження алгоритмів та забезпечення системи масового тестування (на амбулаторному та стаціонарному рівнях), посилення потужності та забезпеченості визначених закладів охорони здоров'я, які приймають хворих та захист і поліпшення умов праці медичного персоналу.

Співавтор законопроекту народний депутат Ольга Стефанишина зазначила, що зараз пацієнт має бігати за державою, щоб зробити тест на коронавірус, а насправді держава має бігати за пацієнтами і тестувати людей. "Ми перебуваємо на 107-му місці у світі за кількістю тестувань. Білорусь робить у сім разів більше тестів, а Німеччина – в десять разів більше", – наголосила депутат. Крім того, вона звернула увагу на кричущу несправедливість, коли лікар, який змушений перебувати на самоізоляції, отримує лише 50 відсотків зарплати. "Цей законопроект спрямовано на запуск широкомасштабного тестування по всій Україні, щоб ми нарешті вийшли на реальну статистику. І друге його завдання – захист лікарів", – підкреслила О. Стефанишина.

З цією метою пропонується внести зміни до Основ законодавства України про охорону здоров'я (щодо закріплення можливості залучення лікарів-інтернів та лікарів-спеціалістів без присвоєння або підтвердження кваліфікації до участі (на волонтерських засадах) в заходах щодо протидії коронавірусній хворобі (COVID-19) на умовах та з урахуванням обмежень, які визначить МОЗ України); до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (щодо підвищення розміру допомоги з тимчасової непрацездатності медичним працівникам, які перебувають на самоізоляції з огляду на контакт із хворим на COVID-19 під час виконання службових обов'язків, – до 100 відсотків середньої заробітної плати (доходу) незалежно від страхового стажу; до Закону "Про захист населення від інфекційних хвороб" (щодо забезпечення проведення МОЗ України масового тестування на COVID-19 як на стаціонарному, так і на амбулаторному рівні залежно від медичних показань щодо госпіталізації).

Крім того законопроект містить низку доручень уряду щодо оновлення алгоритмів тестування на амбулаторному рівні, визначення закладів охорони здоров'я (першої, другої, третьої хвиль) та спеціалізованих шпиталів для прийому хворих на коронавірусну хворобу, а також черговості їх заповнення відповідно до останніх міжнародних рекомендацій, забезпечення розробки інструкцій щодо навчання медичних працівників та продовження відповідних навчань, які вже проводяться, опублікування всієї інформації, що стосується протидії коронавірусній хворобі.

Голова Комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький повідомив, що комітет підтримує ухвалення законопроекту № 3380 за основу та в цілому з урахуванням деяких уточнень. Зокрема, зміни до Закону "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" пропонується викласти в такій редакції: "Особам, які перебувають у закладах охорони здоров'я, а також на самоізоляції під медичним наглядом у зв'язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), а також локалізацію та ліквідацію її спалахів та епідемій, допомога з тимчасової непрацездатності виплачується в розмірі 50 відсотків середньої заробітної плати (доходу) незалежно від страхового стажу, за винятком медичних працівників, яким допомога з тимчасової непрацездатності в таких випадках виплачується в розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати (доходу) незалежно від страхового стажу".

Ухвалення законопроекту № 3380 в цілому підтримали 336 народних депутатів.

Далі Верховна Рада розглянула законопроект про внесення змін до Закону "Про захист населення від інфекційних хвороб" (щодо визначення розмірів обов'язкового державного страхування працівників державних і комунальних закладів охорони здоров'я, зайнятих у сфері захисту населення від інфекційних хвороб, № 3376, в авторстві народних депутатів Петра Порошенка, Артура Герасимова та інших), а також альтернативні проекти законів – про внесення змін до статті 39 Закону "Про захист населення від інфекційних хвороб" (щодо додаткових гарантій прав медичних та інших працівників, зайнятих у сфері захисту населення від інфекційних хвороб, та членів їх сімей, № 3376-1), який подали народні депутати Давид Арахамія, Михайло Радуцький та інші, і законопроект про внесення змін до Закону "Про захист населення від інфекційних хвороб" (щодо належного та справедливого соціального захисту медичних та інших працівників, зайнятих у сфері захисту населення від інфекційних хвороб, № 3376-2, в авторстві народного депутата Олександра Качури).

Автори законопроекту № 3376 наголошують, що кількість інфікованих лікарів збільшується щодня, тому обов'язком держави є забезпечення страхування медичних працівників у разі їх інфікування та, не дай Боже, смерті на рівні державних виплат військовослужбовцям, які перебувають на передовій та захищають Україну від російської агресії. Співавтор законопроекту № 3376 Петро Порошенко подякував лікарям, які захищають людей від коронавірусної інфекції. "Але нині в Україні інфіковано 2660 медиків, померли 19 лікарів, лише за вчора захворіли 109 медиків", – зазначив він і наголосив, що значною мірою це сталося через те, що з часу ухвалення змін до бюджету не було забезпечено належного захисту медичного персоналу. "Захистіть лікарів, бо завтра вас не буде кому лікувати", – наголосив він.

Законопроектом № 3376, зокрема, пропонується встановити виплати на випадок захворювання медичних та інших працівників державних і комунальних закладів охорони здоров'я, що пов'язані з виконанням професійних обов'язків в умовах підвищеного ризику зараження збудниками інфекційних хвороб: у разі інфікування працівника держава забезпечує страхові виплати у 100-кратному розмірі прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року (на сьогодні це 210 тисяч 200 гривень) та в разі смерті працівника – у 750-кратному розмірі прожиткового мінімуму (1 мільйон 576 тисяч 500 гривень). Законопроект передбачає поширення цих норм на всі випадки інфікування або смерті внаслідок інфікування працівників державних і комунальних закладів охорони здоров'я коронавірусною хворобою, які мали місце до набрання законом чинності.

Давид Арахамія, який представляв альтернативний законопроект № 3376-1 зазначив, що цю ідею підтримують усі фракції, але який вплив на бюджет має це питання. "За нашим, альтернативним законопроектом, лікар, який загинув під час боротьби з коронавірусом, прирівнюється до військовослужбовця, що загинув на фронті", – заявив він. Стосовно того, чи сплачувати винагороду лікарю, який захворів під час роботи, то Д. Арахамія нагадав, що вже ухвалено рішення про 300-відсоткову надбавку за ризик під час боротьби з коронавірусом. "Але якщо він захворіє на коронавірус і отримає будь-яку групу інвалідності, то має отримати виплату в розмірі 300 прожиткових мінімумів", – наголосив він. 
Законопроект № 3376-1, зокрема, передбачає страхові виплати медичним працівникам у разі встановлення групи інвалідності протягом одного календарного року, що настала внаслідок захворювання коронавірусною хворобою (за умови, що таке захворювання пов'язане з виконанням професійних обов'язків в умовах підвищеного ризику зараження) залежно від групи інвалідності та ступеня втрати професійної працездатності, але не менше, ніж у 300-кратному розмірі прожиткового мінімуму. У разі смерті працівника страхові виплати встановлюються у 750-кратному розмірі прожиткового мінімуму. Крім того, члени сім'ї померлого працівника, його батьки та утриманці мають користуватися всіма правами та гарантіями, передбаченими законодавством України для членів сім'ї, батьків та утриманців військовослужбовців, які проходили військову службу та смерть яких настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, пов'язаних з виконанням обов'язків військової служби.

Представляючи ще один альтернативний законопроектом № 3376-2, його автор Олександр Качура підкреслив, що коронавірус поставив тих, хто завжди лікувався за кордоном, в однакові умови з рештою громадян. "Тепер вони лежали поряд на однакових лікарняних ліжках і отримали ту медицину, на яку заслуговують", – заявив він і закликав нарешті попіклуватися про лікарів. Законопроектом № 3376-2 пропонується встановити виплати на випадок захворювання медичних та інших працівників державних і комунальних закладів охорони здоров'я, що пов'язані з виконанням професійних обов'язків в умовах підвищеного ризику зараження збудниками інфекційних хвороб. Зокрема, в разі інфікування працівника – у 250-кратному розмірі прожиткового мінімуму та в разі смерті внаслідок інфікування – у 1000-кратному розмірі прожиткового мінімуму.

Голова Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький повідомив, що комітет підтримує спрямовані на підвищення рівня соціальних гарантій медичних працівників законодавчі ініціативи. Водночас комітет звертає увагу, що законопроектами № 3376 та № 3376-2 передбачається призначення та здійснення страхових виплат на випадок інфікування медичних та інших працівників державних і комунальних закладів охорони здоров'я не лише COVID-19, а всіма видами інфекційних захворювань. При цьому покривати ці виплати пропонується з Фонду боротьби з коронавірусною хворобою, використання коштів якого передбачається лише на цілі, пов'язані з боротьбою з COVID-19, що може призвести до нецільового використання коштів фонду. Враховуючи це, комітет запропонував підтримати законопроект № 3376-1, доповнивши його положенням про поширення страхових виплат на студентів-медиків 5-го і 6-го курсів та інтернів, які залучаються до боротьби з коронавірусною хворобою на контрактних (договірних) засадах.

За результатами голосування в цілому ухвалено законопроект №3376-1. "За" проголосували 340 народних депутатів.

Після цього головуючий закрив засідання.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Більше фото тут