На знімку: Голова комітету Дмитро Лубінець.

Комітет Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин на засіданні, що відбулося в режимі відеоконференції, заслухав інформацію щодо санітарно-епідемічного стану в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах в умовах карантину і, зокрема, ситуації, яка склалась у Кропивницькому СІЗО та в Олексіївській виправній колонії (№ 25) на Харківщині.

Міністр юстиції України Денис Малюська (на знімку) повідомив, що ситуація із безпекою у системі виконання покарань у зв'язку з епідемією коронавірусної хвороби досить складна, оскільки система не була розрахована на таке складне явище. "Щоб забезпечити нормальний санепідемічний режим у системі потрібно приблизно 180 млн грн на місяць, а такі кошти не передбачено бюджетом", – сказав міністр. За його словами, було виділено певні кошти з резервного фонду, однак цього недостатньо. Також проведено комплекс заходів із запобігання поширенню інфекції серед ув'язнених та працівників системи. Зокрема розвантажено переповнені слідчі ізолятори, звідти було перевезено понад тисячу осіб, так вивільнили місця, щоб можна було ізолювати хворих чи тих, у кого підозрюється хвороба. Запроваджено режим обмеженого доступу до установ виконання покарань і СІЗО, режим перевірки всіх, хто прибуває до СІЗО. Зокрема, так було виявлено двох хворих у Чернівцях. "Неконтрольованого проникнення коронавірусу в систему виконання покарань не відбувалось", – запевнив міністр. За його словами, захворіло шість працівників системи, однак усі вони заразилися за межами роботи. Водночас Денис Малюська визнав, що системі не вистачає коштів на забезпечення масками, костюмами та іншими засобами індивідуального захисту працівників СІЗО та установ виконання покарань. Міністерство юстиції подало на розгляд парламенту законопроект щодо амністії, що дасть змогу зменшити кількість тих, хто утримується у місцях позбавлення волі.

На прохання депутатів міністр надав оперативну інформацію щодо двох скандальних установ – Олексіївської колонії та Кропивницького СІЗО. В Олексіївській колонії, де було придушено спробу бунту засуджених, за словами Д. Малюськи, є звинувачення щодо незаконних дій персоналу колонії, звільнено трьох керівників установи, було проведено службові перевірки, виховну роботу з персоналом, і наразі очікують результати розслідування кримінальних проваджень. У колонії побувало керівництво Мін'юсту, встановлюються всі обставини подій. "Але поки що ситуація під контролем, ключові особи, які порушували законодавство, звільнені", – сказав міністр.

Щодо Кропивницького СІЗО, зі слів Д. Малюськи, там мали місце незаконні дії ув'язнених, щодо них було застосовано силу. Надійшли скарги на порушення законодавства під час застосування сили. Наразі прийнято кадрові рішення щодо працівників СІЗО та регіонального управління. "Але ситуація у Кропивницькому СІЗО нині стабілізована", – запевнив міністр.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова (на знімку) розповіла, що впродовж квітня було перевірено всі слідчі ізолятори та 52 установи виконання покарань, ще 11 моніторять. За її словами, персонал цих установ та ув'язнені не забезпечені вдосталь засобами індивідуального захисту, персонал купує маски за свій кошт. "Ми зафіксували у кожній установі, що скрінінг температурний не відбувається, немає засобів індивідуального захисту, засобів для обробки території", – сказала Денісова. Омбудсмен заявила, що спрямувала подання до міністра юстиції і очікує відповіді та рішучих дій. Щодо Чернівецького СІЗО – після виявлення хворого на СOVID-19 туди виїхав представник уповноваженого. Нині щодня до офісу омбудсмена о 15-й годині передають дані щодо захворювань на COVID-19 серед утримуваних та персоналу. За даними омбудсмена, на сьогодні у місцях позбавлення волі виявлено трьох осіб, хворих на COVID-19 – двоє у Кропивницькому та один у Чернівецькому СІЗО, і сім хворих серед персоналу.

Людмила Денісова підтвердила, що нині ситуація та морально-психологічний клімат в Олексіївській колонії та Кропивницькому СІЗО дещо покращилися. Однак в офісі омбудсмена отримали інформацію від правозахисників, що в Кропивницькому СІЗО відносно двох осіб відбувалося катування: їх били, погрожували. Наразі тривають слідчі дії. До СІЗО виїхав представник омбудсмена. Щодо Олексіївської колонії розслідується шість кримінальних справ, щодо Кропивницького СІЗО – дві, – повідомила Денісова.

Уповноважений також представила комітету щорічну доповідь про стан додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні за 2019 рік. За наслідком обговорення комітет ухвалив рекомендувати включити доповідь до порядку денного засідання Верховної Ради України після завершення карантину.

Комітет рекомендував Верховній Раді підтримати за основу такі проекти законів: про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визнання депортованими громадян України, які у 1944-1951 роках були примусово переселені з території Польської Народної Республіки (реєстр. № 2038); про амністію засуджених щодо запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, (реєстр. № 3397), внесений Кабінетом Міністрів України. Рішення з цього питання буде надіслане до Комітету з питань правоохоронної діяльності, який визначено головним з підготовки цього законопроекту.

Народні депутати ухвалили рішення направити зауваження та пропозиції до проекту постанови про Програму діяльності Кабінету Міністрів України (реєстр. № 3330). Під час обговорення цього питання у засіданні взяв участь віце-прем'єр-міністр України – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Рєзніков.

Депутати звернулися до Президента України з пропозицією включити представників комітету до делегації України для участі у Тристоронній контактній групі.

Фото – скріншот відеозасідання комітету.