Дружна родина Мухіних.

У нинішній важкий час, коли картинки з новин та Інтернету про смерті й масштаби пандемії можуть надовго засісти в голові та довести до депресії, Оксана Мухіна охоче ділиться практиками для гармонізації стану.

«Мені до вподоби моя 36-та весна. І я подобаюся собі в цій весні. Мабуть, це мистецтво — любити себе і сприймати такою, яка є. Бо як переважно буває? «Мені вже 27 — зробіть щось із моїм обличчям». Треба вміти зберігати та підкреслювати все найкраще в собі», — так несподівано розпочалася розмова з багатодітною мамою з Івано-Франківська Оксаною Мухіною.

Три синочки і лапонька дочка

Оксана Мухіна — професійний консультант з краси, б’юті-експерт та директор із продажів компанії «Мері Кей», а також візажист із 15-річним стажем. Понад п’ять років практикує естетичну косметологію. Залюбки ділиться своїми знаннями та навичками. А головне — вчить мати красивий вигляд з економією для сімейного бюджету, розвиває жіноче підприємництво, створила сильну команду однодумців та бізнес-партнерів. Про свою професію каже: «Приємно, що бодай трошки стаю причетною до жіночого щастя, до любові й радості та інших позитивних емоцій, на які здатна задоволена жінка».

Молода жінка — мама чотирьох дітей. Як у приповідці: три синочки і лапонька дочка. 16-річний Ілля навчається в І Українській гімназії. Мріє стати військовим. Юліана, молодша від брата на рік і три місяці, — творча особистість, любить іноземні мови, усамітнитися й читати. Справжня мамина помічниця та опікунка для меншеньких — семирічного Данилка та ще молодшого Олексійка, котрий ще вповні насолоджується дитинством.

«Люблю всіх дітей однаково. Вони дуже самостійні. Данилко, попри вік, поводиться як дорослий: виявляє ніжність і турботу, запитує, чи не голодна, чи не втомилася», — каже Оксана.

Упоратися з домашнім господарством та дітьми допомагає чоловік Олександр. Він працює інженером на Бурштинській ТЕС. Удома в Мухіних немає поділу на жіночі та чоловічі справи. Підставляє плече в усьому.

Краса на дивані

«Вважаю, що людство вже так довго і старанно гальмувало, що Всесвіт зупинив нас і поставив на режим «стоп». Аби в кожного нарешті з’явився час звернути увагу на себе та сім’ю. Бо від народження підлаштовуємося під чиїсь погляди — батьків, рідних, у дитсадку, в школі, де соціалізація грає з нами злий жарт, і ми чемно стаємо «як усі». І в такому стані входимо в доросле життя, де щоденна рутина настільки заполоняє увагу, час, мозок, що забуваємо про себе. Нас вчили, що ставити себе на перше місце егоїстично. Досить займатися самообманом. Як можна допомогти комусь, коли сам у стані виживання? Як можеш наповнити чиюсь чашу, якщо твоя порожня? Отож зупиняємося для перезарядки, для наповнення. Карантин дав нам таку можливість», — так означила Оксана свій новий проект «Краса на дивані».

Дистанційний б’юті-марафон «Краса на дивані» якраз дає таку можливість. Протягом п’яти днів учасники групи у Вайбері ви-пробовують різні засоби для догляду за обличчям: креми, маски, скраби, тоніки. Оксана розказує, показує, консультує учасниць. Хтось наповниться новими навичками, хтось — натхненням від свого відображенням у дзеркалі, а хтось просто побавить себе щовечора результативними процедурами.

«Ми всі під домашнім арештом. Саме час для свого тіла. Це активний та результативний релакс. Що ми зазвичай бачимо ввечері після важкого трудового дня? Своє втомлене обличчя, змучене тіло. Про нього як фізичну матерію забуваємо в цій метушні. Коли ж іноді згадуємо, біжимо до салонів краси, щоб миттєво пере-творитися. Буває, що реанімувати вже пізно. Натомість може відтермінувати старіння шкіри щоденний догляд», — наголошує Оксана.

Особливість марафону — винятково особиста участь. Косметолог не робить жодних фізичних маніпуляцій, а лише дає інструменти та чіткі інструкції. Вдома кожна учасниця має доступ до коротких відео та текстів, тестує засоби, ефективні процедури, робить самомасаж, дихальну гімнастику. Преміум-краса — дистанційний марафон, навчання бути красивими зсередини. Тут ще важливі самодисципліна та регулярність.

«І вже за тиждень у дзеркалі на вас дивитиметься впевнена задоволена красуня. Красива доглянута жінка надихає інших. Бо завтра не існує. Треба сьогодні наважитися змінити своє життя. Наш внутрішній світ, за великим рахунком, нікому не цікавий. Важливо, щоб ви були охайні, привабливі та нікого не вантажили своїми проблемами. Ці якості важливі на роботі і вдома», — розмірковує Оксана.

Коронавірус — просто слово

Оксана Мухіна — добрий психолог й охоче ділиться практикою для гармонізації стану. Бо що таке, приміром, коронавірус? Як і будь-яке інше, це слово не несе в собі жодної загрози. Небезпека в тому, яка емоція, тобто, яка картинка в нашій голові стоїть за цим.

«Закрийте очі, скажіть уголос «коронавірус» і перегляньте ті слайди, які приходять на уяву. Тепер глибоко вдихніть-видихніть і запитайте себе, що ще може бути гірше. Уява інтерпретує ці картинки відповідно до пережитого колись: лікарню, похорон, самотність... Ще раз вдихніть-видихніть та уявіть собі сміттєву урну, і в думках викиньте всі ті страшні картинки й кадри туди. Нехай там усе згорить, а заодно всі страхи й переживання. Далі уявляємо себе та своїх близьких здоровими та щасливими, вголос проговорюємо фразу: «В моєму світі все добре і всі щасливі». Працює!» — запевняє Оксана.

Фото надано Оксаною Мухіною.