Народний депутат України, секретар Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Сева-стополя, національних меншин і міжнаціональних відносин, член депутатської фракції «Голос» Рустем Умєров (на знімку) запропонував парламенту прийняти звернення до світової спільноти — ООН, Європейського парламенту, парламентських асамблей Ради Європи, ОБСЄ, НАТО, Організації чорноморського економічного співробітництва, урядів та парламентів держав світу — щодо геноциду кримських татар у 1944 році та порушення прав людини в Криму сьогодні.

— Навіть у часи глобальної пандемії світ має па-м’ятати, що значна частина території України залишається окупованою Росією. Росія продовжує переслідувати кожного, хто має іншу думку, інші політичні переконання, — зауважив Рустем Умєров. — Отже, під загрозою незаконних дій з боку російської репресивної машини перебувають усі патріоти України, які проживають у Криму, весь кримськотатарський народ.

Парламентарій пропонує у Зверненні Верховної Ради закликати міжнародних партнерів визнати депортацію з Криму кримських татар у 1944 році геноцидом кримськотатарського народу; змусити Росію, як державу-окупанта, дотримуватися норм міжнародного гуманітарного права, припинити порушення прав людини в Криму, зокрема прав кримських татар як представників корінного народу України. А також вимагати від Росії повного та безперешкодного доступу до тимчасово окупованої території Криму для міжнародних моніторингових місій; посилити тиск на Росію, державу-агресора, використовуючи всі можливі санкційні, політико-дипломатичні та економічні механізми до відновлення державного суверенітету України над Кримом, прилеглими водами Чорного і Азовського морів.

Фото прес-служби партії «Голос».