Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук, Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков, заступник Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк, Президент України Володимир Зеленський.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.  

Більше фото тут

Позачергове засідання проводилося на вимогу 158 народних депутатів. У сесійній залі зареєструвалися 317 парламентаріїв.

О 12.30 до Верховної Ради прибув Президент України Володимир Зеленський. У своєму виступі глава держави, зокрема, наголосив на потребі захисту вітчизняної економіки і звернувся до депутатів із проханням підтримати законопроект щодо банківської діяльності.

Опісля депутати перейшли до розгляду проекту закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності (№ 2571-д). Голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев відзначив, що це — історичний закон за кількістю поправок. Він розповів, що профільний комітет розглянув 17 779 правок, Верховна Рада ухвалила особливу процедуру розгляду цього законопроекту, після якої депутати подали правки, на яких вони особливо наполягають. До порівняльної таблиці зрештою було включено 241 правку, з них — 11 відхилено, 186 повністю враховано.

Комітет запропонував прийняти законопроект у редакції, викладеній в уточненій порівняльній таблиці.

Законопроектом пропонується здійснити: удосконалення регулювання діяльності банків, зокрема шляхом надання Національному банку необхідних інструментів впливу у цій сфері; встановлення особливостей судового провадження у справах щодо оскарження рішень НБУ про віднесення банку до категорії неплатоспроможних, про відкликання у банку банківської ліцензії та ліквідацію банку, рішень Фонду про запровадження тимчасової адміністрації у банку, про початок процедури ліквідації банку тощо; удосконалення регулювання ліквідаційної процедури банків, механізму розширення та удосконалення механізмів участі держави у виведення банку з ринку.

За схвалення законопроекту № 2571-д в другому читанні та в цілому з урахуванням техніко-юридичних правок проголосували 270 депутатів, фракції «Слуга народу», «Європейська солідарність», «Голос», депутатська група «Довіра» і 10 позафракційних депутатів.

На початку засідання від імені двох фракцій народний депутат Роман Лозинський (фракція «Голос») виступив із ініціативою щодо термінового скликання засідання РНБО і схвалення Постанови Верховної Ради стосовно продовження санкцій в Україні до російських соцмереж та поштових сервісів, допоки триває військова агресія Росії. Лідерка фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко закликала включити до доходної частини бюджету 72 млрд грн, які, за її словами, НАК «Нафтогаз України» не перерахував до держбюджету.

Під час Години запитань до уряду парламент заслухав інформацію про стан боротьби з коронавірусною хворобою та заходи щодо подолання негативних економічних наслідків, викликаних коронавірусом. Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що ситуація із коронавірусом в Україні та світі залишається складною, пандемія вносить корективи у світову політику, і щодня, на жаль, помирають люди. В Україні від COVID-19 померло 439 людей, з них — 23 медиків. Депутати вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих. Водночас Прем’єр наголосив, що при проведенні реформ і планування змін потрібно враховувати ситуацію із пандемією.

За словами Д. Шмигаля, завдяки запровадженню карантину ми йдемо за помірним сценарієм, за сценарієм Польщі, й це значно кращий сценарій, аніж в інших європейських країнах, зокрема, в Італії, Іспанії, Франції. За словами прем’єра, на сьогодні в Україні захворіло на COVID-19 16 425 осіб. Головним завданням карантину було не допустити перезавантаження медичної системи та підготовка лікарень до боротьби з пандемією. «Ми в десятки разів краще підготовлені, аніж два місяці тому», — запевнив Шмигаль. Свідченням того є той факт, що вітчизняна медична система не перевантажена хворими. Визначено 240 лікарень першої хвилі, 381 медичний заклад перебуває у готовності, для лікування хворих COVID-19 є 33 тисячі 669 ліжко-місць, 2 271 апарат ШВЛ. З 11 травня в Україні розпочався перший етап послаблення карантину, надалі відбуватиметься перехід до моделі адаптивного карантину.

Прем’єр поінформував про нарахування доплат для медиків. За його словами, це питання перебуває на контролі особисто Президента, прем’єра, міністра охорони здоров’я, невдовзі на засіданні уряду має відбутися звіт міністра по кожному регіону.

«Халатності по відношенню лікарів терпіти ми точно не збираємося», — наголосив Денис Шмигаль. Очільник Кабміну також розповів про плани уряду щодо допомоги бізнесу, розвитку економіки, зокрема, — дешеве кредитування, підтримка аграрного сектору, часткова виплата зарплат тим підприємствам, де у працівників було зменшено робочий час (на цю програму виділено майже 5 млрд грн, уже подалися майже сім тисяч підприємців). Днями запрацюють нові урядові програми: «Нові гроші», підтримки промисловості та експортно орієнтованих галузей, залучення іноземних інвестицій, спрямовані на збереження робочих місць. Станом на 12 травня, в Україні зареєстровано понад 486 тисяч безробітних, спрощено порядок надання допомоги безробітним.

За словами Дениса Шмигаля, 22 травня карантин буде продовжено, з поступовим переходом до адаптивної моделі, із послабленням карантинних заходів, все більше повноважень буде передано органам місцевого самоврядування. Рух метро і приміського та міжміського транспорту буде відновлено лише з третього етапу, за дотримання певних санітарно-епідемічних правил. Глава уряду також запевнив, що цьогоріч ціна на електроенергію для населення залишиться незмінною.

Під час запитань депутати передусім запитували Прем’єра, чому досі не виплачено всім медикам обіцяні доплати у 300%, коли запрацює громадський транспорт, буде створено обіцяні 500 тисяч нових робочих місць, надано підтримку малому бізнесу, відкриються дитячі садки, щодо ситуації в енергетичній сфері, обмеження експорту зерна та продовольства тощо. На запитання, коли відкриється громадський транспорт, Денис Шмигаль відповів: це буде можливим лише тоді, коли збільшуватиметься кількість одужалих відносно до кількості захворілих. На жаль, такого в Україні ще немає.

Із доповіддю про діяльність Національного банку України (відповідно до пункту 4 частини другої статті 51 Закону України «Про Національний банк України») виступив Голова Національного банку України Яків Смолій. Він розповів про заходи, які здійснює НБУ, в умовах економічної кризи, викликаної коронавірусом для забезпечення стабільності фінансової системи. За його словами, завдяки послідовній політиці НБУ та реформам попередніх років, під час карантину немає черг до банкоматів чи банкопаду, не введено болючі обмеження. За два місяці було знижено облікову ставку — з 11 до 8%, і планується її подальше зниження та зменшення рівня інфляції, запроваджено довгострокове фінансування для банків — від 1 до 5 років, отримано позику від ЄБРР для кредитування українських підприємств, введено кредитні канікули для позичальників. Глава НБУ наголосив на потребі завершення перемовин із МВФ для отримання фінансової допомоги. Водночас макропрогнози НБУ базуються на тому, що в ІІ кварталі 2020 року карантин завершиться. Однак ніхто у світі нині не може дати відповіді на запитання, коли завершиться епідемія коронавірусу. Яків Смолій запевнив, що НБУ готовий на реагування та регулювання банківського сектору навіть у разі продовження пандемії.

Голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев у своїй доповіді зауважив, що аналіз діяльності НБУ, який проводили неодноразово в комітеті, викликає суперечливі почуття. З одного боку, це вдалі рішення, зокрема, — найнижча інфляція, зменшення облікової ставки, підвищення стабільності банківської системи та збільшення прибутку комерційних банків. Однак з другого, — відсутність дешевих кредитних ресурсів для українського бізнесу, зменшення кредитного портфеля комерційних банків, втрати вкладників, прибуток за рахунок ОВГЗ, не виправдане зміцнення курсу гривні, що завдало шкоди економіці. «Діяльність НБУ викликає багато запитань», — заявив Д. Гетманцев. Народні депутати під час обговорення висловили свої міркування щодо монетарної політики Нацбанку.

За підсумками розгляду звіту НБУ профільному комітету доручено підготувати та подати до парламенту відповідну постанову Верховної Ради.

До порядку денного сесії включено проект закону про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо особливої процедури розгляду законопроектів у другому читанні (№ 3415) — 286 «за». Депутати також проголосували за визнання законопроекту невідкладним та про внесення альтернативних законопроектів до 15 травня.

Два альтернативні законопроекти про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо оптимізації процедури розгляду законопроектів у другому читанні (№ 3313 і 3313-1) на пропозицію їхніх авторів знято з розгляду.

У другому читанні та в цілому також схвалено проект закону про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо додаткової підтримки платників податків на період проведення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню короновірусної хвороби COVID-19 (№ 3329-д), внесений групою народних депутатів із різних фракцій (333 «за»).

Законопроектом пропонується продовжити строки незастосування штрафних санкцій за порушення податкового законодавства, вчинені протягом періоду з 1 березня по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину. Законопроект також передбачає до завершення карантину не нарахування пені, мораторій на проведення документальних та фактичних перевірок, зменшення вимог до мінімального розміру статутного капіталу банків з 500 млн грн до 200 млн грн тощо.

У цілому схвалено і проект закону про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (щодо усунення дискримінації за колом платників), який доповів співавтор законопроекту Євген Петруняк (фракція «Слуга народу») — 321 «за». За його словами, більшість пропозицій, які надійшли до законопроекту до другого читання, було враховано, зокрема, щодо усунення подвійного стягнення податків з ФОПів.

З 18 травня Верховна Рада відновить свою роботу у звичному режимі, й наступний тиждень буде пленарним. Це передбачає схвалений (251 «за») проект Постанови про організацію роботи Верховної Ради України (№ 3434) авторства лідера фракції «Слуга народу» Давида Арахамії. Згідно з Постановою, з 18 травня 2020 року Верховна Рада України працюватиме відповідно до календарного плану проведення третьої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання, затвердженого Постановою Верховної Ради України від 16 січня 2020 року (№ 462-IX).

Проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до національних парламентів іноземних держав, міжнародних організацій та їхніх парламентських асамблей з нагоди відзначення 75-ї річниці завершення Другої світової війни в Європі у 1939-1945 років не набрав достатньо голосів (лише 202 «за»), оскільки у депутатів було багато зауважень.

Після перерви депутати розглянули проект закону про оборонні закупівлі (№2398-д) у другому читанні. Понад 50 правок до проекту запропонував депутат Дмитро Лубінець (ДГ «За майбутнє»), зокрема, щодо діяльності РНБО, координації закупівель між силовими органами, закупівель для Міноборони та інших закритих силових відомств. Валентин Наливайченко («Батьківщина») під час обговорення наголосив, що головним завданням має стати, щоб оборонні закупівлі забезпечували наших військових на передовій зброєю, обмундируванням, засобами захисту. За його словами, цьогоріч на оборонні закупівлі планується спрямувати понад 22 мільярди гривень. За схвалення законопроекту проголосували 220 депутатів, отож його вирішено спрямувати на доопрацювання на повторне друге читання до профільного комітету (236 «за»).

Депутати вітали із днем народження свого колегу Сергія Нагорняка.

Дослівно

Денис ШМИГАЛЬ, Прем’єр-міністр України:

Рух метро і приміського та міжміського транспорту буде відновлено лише з третього етапу, за дотримання певних санітарно-епідемічних правил.