Про це під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів повідомив прем’єр Денис Шмигаль.

«Бізнес, який було тимчасово зупинено, почав повертатися до роботи, поступово відновлюється ділова активність. Але це не означає, що коронавірусу більше немає чи він став менш небезпечний», — зазначив він та наголосив, що нині Україна перебуває на так званому плато захворюваності, коли кількість нових хворих залишається на одному рівні, а кількість тих, хто одужав, зростає. «Сьогодні маємо рекордну кількість тих, хто одужав, — 343 особи. Це вперше такий високий показник. На жаль, він поки що не перевищує кількості за-хворілих за добу. Але ця помірна статистика — результат наших заходів, відповідальності громадян і бізнесу», — зазначив прем’єр та окремо наголосив, що можливий перехід до другого етапу послаблення карантину не означатиме його повного скасування, про що мають пам’ятати громадяни.

«У бік уряду часто лунають заклики щодо повного скасування карантину, але в мене є запитання до політичних спекулянтів, які хочуть набрати на цьому політичні бали: хто відповідатиме за можливі наслідки таких популістських рішень, хто відповідатиме за перевантажені лікарні та життя і здоров’я наших громадян?» — запитав Д. Шмигаль.

Коментуючи пропозиції щодо повного відновлення роботи громадського транспорту, прем’єр зазначив, що це рішення також залежатиме від динаміки захворюваності. «Уряд чує та дослухається до прохань повноцінно запустити транспорт, зокрема метрополітен. Але це не моя забаганка не запускати метро. Всі моделі та розрахунки свідчать, що передчасний запуск — це десятки тисяч хворих», — сказав він.

Д. Шмигаль також наголосив на неприпустимості ситуації, коли уряд виділяє кошти на виплату 300 відсотків надбавок медикам, котрі працюють з хворими на коронавірус, проте Міністерство охорони здоров’я та інші відповідальні органи не можуть їх вчасно розподілити.

«Це питання на особистому контролі у Президента і в мене. Сьогодні Національна служба здоров’я України вже перерахувала кошти і 16 лікарень отримали понад 86 мільйонів гривень, які підуть, зокрема, й на виплати лікарям уже за квітень. Ще раз наголошую: це питання потрібно контролювати, допоки кожен медик не отримає доплату. Неповагу до лікарів ми точно терпіти не збираємося. Якщо треба, то ставитимемо кадрові питання на порядок денний», — наголосив глава уряду.

В.о. міністра освіти і науки Любомира Мандзій поінформувала, що навчальний рік, як і планувалося, має завершитися наприкінці травня. Щодо проведення зовнішнього незалежного оцінювання, то пробне ЗНО має відбутися 15 і 17 червня, а саме тестування буде проведено із 25 червня по 17 липня. Реєстрація для участі у ЗНО проводиться з 6 по 18 травня у найближчому до проживання учасника пункті. За словами Л. Мандзій, нині міністерство разом із головним санітарним лікарем та МОЗ розробляють безпечні умови проведення ЗНО.

Прем’єр подякував членам Комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКГ за підтримку запропонованого урядом антикризового енергетичного плану. «Перед нами стоять два завдання. По-перше, стабілізувати ситуацію в енергетичній сфері у короткостроковій перспективі та, по-друге, ухвалити стратегічні рішення, які дадуть змогу сформувати нормальну систему роботи з урахуванням інтересів споживачів, енергетиків та підприємців», — зазначив Д. Шмигаль та запевнив, що цього року ціна на електроенергію для населення залишиться на рівні 1,68 гривні за кіловат. В.о. міністра енергетики та захисту довкілля Ольга Буславець поінформувала про заходи, які допоможуть стабілізувати ситуацію в енергетиці.

Також міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко представив програму створення 500 тисяч нових робочих місць.