У більшості областей їх кількість за декаду становила 131-192% норми (17-46 мм), в Івано-Франківській, Рівненській, Київській, Чернігівській, Сумській та Полтавській – 211-314% норми (38-67 мм). А в Хмельницькій, Закарпатській і Запорізькій – 72-114% норми (16-32 мм). Зазначається, що в окремих пунктах Одеської, Сумської, Вінницької і Полтавської областей такі рясні зливи в першу декаду травня не фіксувалися за період спостережень з 1961 року, повідомляє "АПК-Інформ" з посиланням на Укргідрометеоцентр.

На багатьох площах припинилася атмосферна і ґрунтова посуха. Майже не спостерігалося суховійних явищ. Погода в цілому сприятлива для активного росту і розвитку озимих, ярих зернових і зернобобових культур. Зокрема, сформувалися непогані умови для розвитку пізніх теплолюбних культур, які тривалий час (майже від сівби) страждали від нестачі вологи в орному шарі ґрунту.

Водночас на територіях південних областей, де кількість опадів була невеликою (менше від декадної норми), засуха в глибоких шарах зберігалася, хоча її поширення і посилення стримують невисокі температури повітря. Проте в окремих районах півдня в результаті сильної весняної посухи на посівах озимих і ранніх ярових зернових уже відбулися незворотні погіршення, що призведе до значного зниження їх врожаю, є випадки повної загибелі посівів.

У західних областях підвищення температур повітря до норми і вище в поєднанні з ефективними дощами дало поштовх для росту і розвитку більшості сільгоспкультур. Відзначається поліпшення стану озимих. Проте заморозки і холодні ночі спричинили уповільнення росту теплолюбних рослин.

Підготувала Галина КВІТКА.

Фото agroexpert.md.