Засідання відбулося 14 травня в режимі відеоконференції.

Зокрема, депутати розглянули проект постанови про Програму діяльності Кабінету Міністрів України № 3330 від 13 квітня 2020 року. За результати обговорення народні обранці ухвалили рішення рекомендувати відправити проект постанови на доопрацювання з урахуванням наданих пропозицій.

"Найближчим часом сформуємо пропозиції, відповідно до предметів відання нашого комітету, аби головний стратегічний документ діяльності уряду враховував питання розвитку культури, інформаційної політики та захисту дітей", – наголосила заступник голови Комітету Євгенія Кравчук.

Вона зазначила, що важливо, аби "Програма діяльності уряду була суголосна з курсом розвитку держави, задекларованим Президентом, а також не суперечила принциповим положенням регіональних програм розвитку".

"Ми пропонуватимемо, зокрема, врахувати у Програмі питання доступності культурних послуг, широких можливостей для створення якісного культурного та креативного продукту, популяризації культурної спадщини, розвитку кінематографу, посилення інформаційної безпеки та протидії інформаційній агресії", – підкреслила Євгенія Кравчук.

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики заслухав інформацію т.в.о. міністра культури та інформаційної політики Світлани Фоменко щодо ситуації з Уповноваженим із захисту державної мови. Наразі посада мовного омбудсмена вакантна – 7 травня уряд звільнив Тетяну Монахову з посади за власним бажанням, тож комітет звернеться до Кабміну щодо призначення на посаду нового Уповноваженого.

"Оскільки попередня уповноважена звільнилася, і вакансія досі є незаповненою, комітет звернеться до Кабінету Міністрів України щодо здійснення призначення на посаду Уповноваженого, а також створення секретаріату та низки агентств відповідно до вимог чинного законодавства", – повідомила Євгенія Кравчук.

"Діяльність агентств вкрай важлива. Більшість шляху з їх формування вже пройдено, керівників визначено і робота має розпочатися з 1 червня. Зупинятися нині небезпечно. Такий крок несе загрозу реалізації державної політики у сфері культури", – наголосив голова комітету Олександр Ткаченко.

Народні депутати на своєму засіданні розглянули проект закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" (№ 3413). Законопроектом передбачено припинення фінансування Національної комісії із стандартів державної мови (33600,0 тис. грн) і секретаріату Уповноваженого із захисту державної мови (15886,2 тис. грн). Комітет прийняв рішення відхилити законопроект, адже, як підкреслювалося під час обговорення, без фінансування Національна комісія фактично припинить своє існування.

Народні обранці заслухали інформацію щодо напрацювання законопроекту про внесення змін до Закону України "Про бібліотеки і бібліотечну справу". Учасники засідання наголосили на необхідності державної підтримки бібліотечної справи, популяризації читання з раннього віку та забезпеченні вільного доступу кожного громадянина до культурного продукту, що сприятиме формуванню інформаційної грамотності населення.

Члени комітету зазначили, що вони візьмуть активну участь у роботі над новою редакцією закону а також винесуть проект на громадське обговорення.

Фото rada.gov.ua.