Запровадження такої системи, так званої "другої пенсії" можливе вже з січня 2021 року. Такої домовленості досягли народні депутати під час робочої зустрічі членів Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів з представниками Міністерства соціальної політики та соціальними партнерами. Присутніми на ній, як повідомили в комітеті, були голова комітету Галина Третьякова, її заступник Наталія Королевська, міністр соцполітики Марина Лабезна та представники роботодавців та профспілок.

На думку учасників зустрічі, постійне відкладання старту другого рівня пенсійної реформи вже спричинило значні негативні наслідки. Лише за рахунок коштів, які можна було накопичити за останніх 10 років, пенсіонери отримували б виплати в середньому на 17 відсотків більші, ніж ті пенсії, що їм виплачують із першого, солідарного, рівня сьогодні. На додачу було втрачено можливість інвестувати в українську економіку накопичених пенсійних коштів на суму, еквівалентну понад 7 мільярдам доларів США (яка є порівнянною з обсягом позик, наданих Україні МВФ за цей період). Отримане при цьому економічне зростання відповідало б інтересам не тільки пенсіонерів, а й усіх верств населення, бізнесу і держави, переконані учасники зустрічі.

Під час обговорення пріоритетних напрямів запровадження пенсійної реформи було виокремлено роль балансу в обов'язковості/необов'язковості накопичувальної системи пенсійного забезпечення як додаткового ресурсу для гідного життя кожного українця.

Представники професійних спілок, організацій роботодавців та професійних асоціацій зазначили: "Ми готові підтримувати зусилля уряду та Міністерства соціальної політики, спрямовані на запровадження другого рівня пенсійної системи на основі запропонованої міністерством моделі з тим, щоб можливість повноцінної участі в ній була надана громадянам України не пізніше 2021 року".

З огляду на всі зазначені аспекти, учасники зустрічі домовилися про можливе запровадження програми "другої пенсії" вже з січня 2021 року.