Вадим Рабінович, Ірина Геращенко, Віктор Бондар, Олег Кулініч.
 


Денис Монастирський, Нестор Шуфрич, Олександр Корнієнко.

Погоджувальна рада

Верховна Рада України повернулася до звичного режиму роботи, згідно з Календарним планом. І хоча коронавірус вніс корективи у роботу парламенту, політики та економіки, сьогодні народні депутати повинні зосередити максимум зусиль, щоб швидко і якісно виходити з тих умов, які існують у державі та у всьому світі через пандемію коронавірусу. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков на початку Погоджувальної ради лідерів депутатських фракцій і груп та голів парламентських комітетів.

Швидко й якісно подолати недоліки

«Сьогодні ми повинні докладати максимум зусиль для того, щоб, наскільки це можливо, швидко і якісно виходити з тих умов, які сьогодні існують в державі і не лише в державі, а й у всьому світі», — сказав Дмитро Разумков.

Глава парламенту нагадав, що 18 травня — День боротьби за права кримськотатарського народу. «Це ті уроки, які ми повинні пам’ятати і на яких повинні будувати наше майбутнє», — наголосив голова парламенту.

Дмитро Разумков відзначив, що на початку епідемії всі політичні сили відклали політичні гасла і працювали більш наполегливо, щоб допомогти уряду та іншим владним інститутам, народові України побороти ті виклики, які приніс коронавірус, висловивши сподівання, що і надалі парламент буде плідно працювати на благо держави.

Глава парламенту також нагадав, що 15 травня минуло 30 років з початку роботи Верховної Ради УРСР дванадцятого скликання, яка пізніше стала першим скликанням Верховної Ради України — парламенту незалежної держави. Дмитро Разумков відзначив, що за ці роки саме парламент впливав на багато процесів у державі. «Саме завдяки українському парламенту дуже часто держава виходила зі скрутних ситуацій, які, іноді здавалося, не можна виправити», — зауважив Голова Верховної Ради.

Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук додав, що за два місяці роботи парламенту в особливому режимі плідно працював і парламентський апарат, подякувавши йому за злагоджену роботу.

За його словами, нинішнього пленарного тижня планується узгодити зміни до Плану законопроектних робіт із депутатськими фракціями і групами та іншими суб’єктами законодавчої ініціативи, цей План буде невдовзі винесено на затвердження парламенту. Завершується робота і над підготовкою закону про Всеукраїнський референдум. Минулої п’ятниці на виконання Розпорядження Голови Верховної Ради відбулося перше засідання робочої групи, яка опрацьовує законопроект про опозицію. Руслан Стефанчук запросив депутатів до активного обговорення цього документа.

16 липня 2020 року мине 30 років від дня схвалення українським парламентом Декларації про державний суверенітет України. Руслан Стефанчук запропонував провести у цей день урочисте засідання Верховної Ради, присвячене цій події, за участю народних депутатів України першого скликання, які брали участь у прийнятті Декларації. Політик також відзначив необхідність нинішнього пленарного тижня прийняти законопроект щодо інтелектуальної власності, а про акціонерні товариства, у разі появи дискусійних питань, перенести на пізніший термін.

У п’ятницю у парламенті відбудеться традиційна «Година запитань до уряду».

Перший заступник голови депутатської фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко наголосив, що трагедія, яка 1944 року сталася із кримськими татарами, не повинна повторюватися. Після анексії Криму нині майже 30—40 тисяч кримських татар знову покинули Кримський півострів. «Маємо зробити все, щоб повноцінно повернути Крим, це наша земля, і ми повинні це зробити», — наголосив політик. О. Корнієнко нагадав, що до кінця третьої сесії залишилося п’ять пленарних тижнів. Перелік питань, які планується розглянути, досить великий.

Олександр Корнієнко закликав провести «роботу над помилками» — проаналізувавши дії та заходи для подолання епідемії коронавірусу і провести комплекс заходів для подолання економічної кризи, допомоги бізнесу. А також наверстати декілька законодавчих «боргів» — зокрема, схвалити зміни до Виборчого кодексу у зв’язку із наближенням місцевих виборів, які заплановано на 25 жовтня. Фракція «Слуга народу» також запропонувала іншим політичним силам відмовитися від державного фінансування партій, схвалити законопроект про зміни до закону про політичні партії, який передбачає спрямувати державне фінансування, виділене на політичні партії, на боротьбу з COVID-2019 (законопроект № 3478).

Підставити плече бізнесу і малозахищеним

Співголова фракції «Опозиційна платформа — За життя» Вадим Рабінович запропонував прийняти законопроекти про обмеження зарплат усім чиновникам держкомпаній і спрямувати ці кошти на потреби соціально незабезпечених громадян, про скасування пені та штрафів за оплату житлово-комунальних послуг, про списання заборгованості населення за послуги ЖКГ.

Співголова фракції «Європейська солідарність» Ірина Геращенко наголосила на потребі комплексних дій на захист української економіки та людей. Політик запропонувала зняти з розгляду проект закону про громадянство.

«Цей закон фактично легалізує російські паспорти, які Путін зараз пачками роздає на окупованому Донбасі», — сказала парламентарка, відзначивши, що вибори на окупованому Донбасі нині неможливі. Фракція також виступає проти проекту закону про кримінальну відповідальність військового керівництва, вважаючи такі заходи «реваншем». Ірина Геращенко також закликала владу вирішити транспортну проблему у столиці, щоб люди могли добратися на роботу, схвалити закони про страхування медиків, на захист малого бізнесу.

Лідерка фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко запропонувала зняти з порядку денного обидва законопроекти, які викликають багато запитань, — про громадянство, яке передбачає надання дозволу на подвійне громадянство, і про кримінальну відповідальність військового керівництва. Політик також звернула увагу на те, що за даними UNISEF, в Україні зріс показник бідності — до понад 50%, закликавши парламент прийняти законопроекти про осучаснення пенсій, збільшення виплат на дітей та малозабезпеченим родинам, зарплат медикам. За словами лідерки «Батьківщини», кошти можна віднайти за рахунок перевірки діяльності НАК «Нафтогаз Україна» і перерахування до бюджету понад 72 млрд грн «корупційних» коштів, які компанія має повернути державі.

Віктор Бондар (ДГ «За майбутнє») також наполягав зняти з розгляду законопроект щодо громадянства. На його погляд, це призведе до того, що іноземні громадяни через отримання подвійного громадянства скуплять українську землю. Політик також закликав врегулювати порядок кредитування та рефінансування комерційних банків НБУ.

Лідер фракції «Голос» Сергій Рахманін закликав керівництво парламенту послабити карантинні заходи для журналістів. На це Дмитро Разумков відповів, що обмеження для журналістів скасовуватимуть поступово, разом із послабленням карантинних заходів у державі.

Голова ДГ «Довіра» Олег Кулініч звернув увагу на те, що багато медиків у регіонах не отримали обіцяні доплати до зарплат. За його інформацією, кошти на доплати лікарям було перерозподілено за рахунок субвенції держбюджету на 4-й квартал поточного року, яка мала бути спрямована на забезпечення інсуліном діабетиків, а також інших ліків. Депутат закликав МОЗ проконтролювати, щоб не виникло проблем із забезпечення тяжкохворих медикаментами, а також провести перевірку всіх інтернатних закладів у зв’язку зі спалахом коронавірусу в одному з інтернатів Києва.

Пропозиції депутатів враховують

Уряд націлений на конструктивну взаємодію з парламентом і відкритий до співпраці з народними депутатами, — запевнив, у свою чергу, представник Кабінету Міністрів у Верховній Раді Василь Мокан. За його словами, пропозиції до Програми діяльності нині опрацьовується і невдовзі буде враховано. Уряд надав свої пропозиції до Плану законотворчих робіт і подав низку законодавчих ініціатив до парламенту.

Голови парламентських комітетів висловили свої пропозиції до порядку денного. Зокрема, голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко закликав ухвалити законопроекти про суспільне мовлення, про медіа, а також рішення про допомогу культурної та креативної індустрії, відзначивши, що ці питання доопрацьовуються із урахуванням пропозицій від медіа спільноти та міжнародних організацій. Голова

Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха запропонував схвалити пакет економічних законопроектів, спрямованих на вихід із економічної кризи, конкурентоспроможності української продукції. Голова Комітету з питань інтеграції з ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе нагадала про зобов’язання українського парламенту в рамках Угоди про асоціацію з ЄС — потрібно схвалити ще декілька законів. Голова Комітету з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський запропонував провести ще одне коло консультацій щодо законопроекту про кримінальну відповідальність військового керівництва. Голова Комітету з питань свободи слова Нестор Шуфрич також закликав послабити карантинні заходи для парламентських журналістів.

Законопроект про гральний бізнес нинішнього пленарного тижня не розглядатиметься. Як повідомив у коментарі журналістам перед початком Погоджувальної ради голова Комітету з питань податкової та митної політики

Данило Гетменцев, комітет ще не підготував порівняльну таблицю до другого читання, адже до законопроекту надійшло три з половиною тисячі правок. Порівняльна таблиця, за словами Гетманцева, буде готова до кінця тижня. За словами Гетманцева, нинішнього пленарного тижня парламент також планує проголосувати за відхилення Постанови про скасування голосування за законопроект про банківську діяльність.

Депутати пропонували на Погоджувальній раді зняти з розгляду законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо питань громадянства (№ 2590). Дмитро Разумков поставив цю пропозицію на голосування, однак її не було підтримано. Відтак визначатиметься сесійна зала.

Наступного тижня — з 25 по 29 травня народні депутати працюватимуть з виборцями.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.