Інтерв’ю журналіста Дмитра Гордона з колишнім «прокурором» окупованого Криму Наталією Поклонською та екс-ватажком російських бойовиків на Донбасі Ігорем Гіркіним (Стрєлковим) спричинили широкий резонанс в українському соціумі. Багато хто вважає їх оприлюднення інформаційною диверсією, що пропагує тероризм...

«Міністерство у справах ветеранів і вся ветеранська громадськість засуджують дії журналіста, оскільки, на нашу думку, це інтерв’ю є прямою пропагандою збройної агресії в Донецькій та Луганській областях, анексії Криму і має на меті, зокрема, популяризацію воєнних злочинів на території України», — йдеться в заяві Мінветеранів. Міністерство звернулося до правоохоронних органів із проханням дати оцінку цим інтерв’ю згідно з чинним законодавством.

Після появи другого інтерв’ю з Гіркіним ввечері 18 травня під офісом редакції видання, яке очолює Дмитро Гордон, на знак протесту зібралося кілька десятків активістів...

Сам Гордон у зверненні, розміщеному на Ютуб-каналі, заявив, що ці інтерв’ю-викриття зроблено «у співдружності з українськими спецслужбами». Мовляв, флешки з цими матеріалами вже перебувають у Гаазі і стануть одним з основних доказів на процесі у справі щодо анексії Криму і розв’язання кривавої бійні на Донбасі.

Журналіст звернувся до вітчизняних держорганів з проханням активніше документувати факти російської агресії в Криму і на Донбасі, щоб гаазький процес завершився для України перемогою. А в  тих, хто ганьбив його за такі «викриття», вимагає публічних вибачень...

Своєю чергою наші силові спецслужби, судячи з реакції їх представників, не надто в курсі «спільної роботи» з Гордоном. Чи операція була дуже засекречена?!

Так, у прес-центрі СБУ повідомили, що відомство «вивчить ситуацію довкола інтерв’ю з Гіркіним»... «Служба безпеки України повідомляє, що проведення інтерв’ю з Наталією Поклонською та Ігорем Гіркіним (Стрєлковим) є ініціативою журналіста Дмитра Гордона. Водночас уся інформація, озвучена в цих інтерв’ю, вже детально аналізується співробітниками служби на предмет її використання як додаткових доказів захоплення Російською Федерацією території України і фактичного розв’язання війни на сході нашої країни», — йдеться в заяві СБУ.

А ось в Офісі Генпрокуратури поінформували Цензор.НЕТ, що все сказане Поклонською і Гіркіним має важливе значення для слідства і буде долучено до матеріалів кримінальних проваджень за фактом збройної агресії РФ проти України. А також наголосили, що зазначені особи перебувають у розшук й отримано дозвіл на їх затримання.

«Я не виключаю можливість, що в подальшому ця інформація стане предметом розгляду і під час розслідування серйозних порушень міжнародного гуманітарного права — воєнних злочинів і злочинів проти людяності, зокрема в міжнародних судових інстанціях. Ідеться про відомості, які свідчать про контроль і постачання зброї незаконним збройним формуванням з боку Росії», — повідомив проекту «Радіо Свобода Крим. Реаліі» заступник Генерального прокурора України Гюндуз Мамедов. Він додав, що в інтерв’ю є «цінна для розслідування інформація».