«Особливих аномалій улітку ми не очікуємо, але самі бачите, що температури нестійкі: тиждень прохолодний, тиждень теплий. Так буде й усе літо», — цитує кліматолога «Апостроф». За словами Вазіри Мартазінової, найближчим літом в Україні спостерігатимуться температурні коливання. Вона додала, що нині погоду визначає дуже активна атмосферна циркуляція, яка відбувається на великій висоті.

До того ж завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух зазначила, що спекотна погода все-таки буде влітку, але вона чергуватиметься з різким похолоданням. А от сорокаградусної спеки майже не буде. «Протягом сезону в нас можуть бути періоди дуже спекотної погоди, коли температура повітря перевищуватиме 30, а подекуди й 35 градусів тепла. Але можуть бути й прохолодні періоди», — сказала вона. Також експерт додала, що різкі зміни погоди відбуватимуться не так часто, як у травні.

Крім того, кліматологи прогнозують у перші дні літа багато опадів. Зокрема, на півдні з 1 по 10 червня буде тільки три сухі дні, на заході, сході й півночі в першу декаду червня очікується п’ять дощових днів. Відносно сухо в цей період буде тільки в центральній частині країни, хоча й буде хмарно. При цьому рясних опадів протягом усього літнього сезону в Україні не спостерігатиметься. Дефіцит опадів, який був у нас протягом останнього періоду, й надалі зберігатиметься», — зазначила Віра Балабух.