Учасники 73-ї Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я, яка є вищим керівним органом ВООЗ, ухвалили резолюцію про проведення незалежного розслідування реакції Всесвітньої організації охорони здоров’я на спалах нового коронавірусу, повідомляє Укрінформ з посиланням на Kyodo News.

Резолюція, підготовлена понад 60 підписантами, серед яких країни ЄС, Австралія та Японія, містить заклик продовжити розслідування ВООЗ щодо джерела вірусу. Китай заявив, що підтримує цей документ.

Під час асамблеї виступив голова КНР Сі Цзіньпін (на знімку). Він зазначив, що історія людської цивілізації — це, зокрема, історія боротьби з епідеміями та катастрофами. Тож Сі Цзіньпін розповів про заходи, що їх Китай вживатиме стосовно подальшого зміцнення міжнародної співпраці в боротьбі з епідемією.

По-перше, за словами голови КНР, протягом двох років Китай надасть міжнародну допомогу в розмірі двох мільярдів доларів, спрямовану на підтримку країн, які постраждали від епідемії. Передусім підтримку скерують державам, що розвиваються.

По-друге, Китай у співробітництві з ООН готовий створити Глобальний гуманітарний склад і хаб для задоволення невідкладних потреб у протиепідемічних засобах. Для їх швидкого перевезення буде організовано «зелений коридор».

По-третє, аби підтримати африканські країни, Китай створить механізми співпраці для 30 китайсько-африканських лікарень, прискорить будівництво штаб-квартири Африканського центру з контролю і профілактики епідемії, щоб допомогти країнам континенту покращити свої можливості з профілактики та боротьби з епідемією.

Також Сі Цзіньпін пообіцяв, що розроблені в перспективі Китаєм вакцини від коронавірусу після введення в експлуатацію будуть доступні всьому світу.

Крім того, за словами Сі Цзіньпіна, Китай буде працювати з членами «Великої двадцятки» над реалізацією «Ініціативи щодо відстрочення погашення боргу для найбідніших країн» і готовий співпрацювати з міжнародною спільнотою, щоб збільшити підтримку країн з особливо важкою епідемічною ситуацією та допомогти їм подолати нинішні труднощі.

Голова КНР наголосив, що нинішня епідемічна ситуація все ще надзвичайно серйозна й міжнародній спільноті слід зміцнити співробітництво. Згуртованість є найпотужнішою зброєю у боротьбі з епідемією.