На цьому наголосила голова Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова.

«Питання пенсійного забезпечення наших громадян дуже пекуче, — сказала вона. — Особливо для тих, хто отримував свою зарплату ще за часів Радянського Союзу, коли була так звана зрівнялівка. Відповідно до формули, затвердженої в жовтні 2017 року, вони не можуть отримувати гідну пенсію. Тому нині ми констатуємо в нашому комітеті, що гідне життя на пенсії, особливо для тих, кому більш як 80 років, неможливе. Саме тому уряд запровадить декілька заходів для того, щоб підтягнути пенсії. Зокрема для тих, у кого вони нині становлять три і менше тисяч гривень. А це понад 70 відсотків літніх людей».

Г. Третьякова нагадала, що під час карантину вже зроблено додаткову оплату в розмірі тисячі гривень для таких осіб. «На жаль, минулого тижня Верховна Рада не прийняла законопроект № 2494, який передбачає додаткову доплату за догляд за одинокими пенсіонерами віком 80+, — зауважила вона. — У мене велике прохання до суспільства — тиснути на ті фракції, які не голосували за цей документ. Державний бюджет передбачає такі зміни».

Водночас у вівторок було затверджено рекомендації Верховної Ради, які стосуються прожиткового мінімуму, поінформувала народний депутат. За її словами, це дуже важливо в контексті 46 статті Конституції, яка передбачає, що мінімальна трудова пенсія не може сягати нижче прожиткового мінімуму, якщо така пенсія є основним доходом. Протягом чотирьох-п’яти останніх років прожитковий мінімум удвічі відстає від фактичного показника, який має обраховуватися на підставі закону про прожитковий мінімум, наголосила парламентарій. А тому уряд має до 3 липня зробити обрахунки і надати законотворцям звіт з приводу того, яка ж сума необхідна для того, щоб забезпечити зобов’язання «всіх попередніх урядів та скликань Верховної Ради». Нарешті має відбутися аудит, і суспільство має побачити, яку суму зобов’язань ми в стані виконати, акцентувала Г. Третьякова.

Тим часом

Виконання завдань з надходження страхових внесків, адміністрування яких проводить ГУ ПФ в Рівненській області, у першому кварталі становить 117,7 відсотка. Надходження від частки розподілу єдиного соціального внеску на 3,1 відсотка перевищили індикативні показники та на 15,1 відсотка обсяги надходжень І кварталу 2019 року. Всього до солідарної системи пенсійного страхування надійшло 1152,3 млн грн, або 103,5 відсотка планових показників. Темпи росту надходжень до солідарної системи пенсійного страхування становили 115,1 відсотка і на 7,2 відсотка перевищили темпи зростання видатків.

У січні-березні 2020 року своєчасно та у повному обсязі профінансовано виплату пенсій та грошової допомоги для 293 тисяч пенсіонерів області. На виплату пенсій спрямовано 2 348,5 млн грн, що на 171,5 млн грн, або на 7,9 відсотка більше, ніж у відповідному періоді минулого року.

Вл. інф.