Відбулося друге засідання Антикризового енергетичного штабу, під час якого Прем'єр-міністр Денис Шмигаль наголосив на необхідності дотримання всіма сторонами графіка виконання антикризових заходів та оперативно вирішувати питання, що виникають, у робочому режимі. Зокрема, було вказано НКРЕКП на неприпустимість невиконання рішень Антикризового штабу та на необхідність "Енергоатому" дотримуватися затвердженого прогнозного балансу.

Т.в.о. міністра енергетики та захисту довкілля Ольга Буславець повідомила, що вже підготовлено зміни до Положення про покладання спеціальних обов'язків на учасників ринку електроенергії, які передбачають зменшення частки продажу електроенергії "Енергоатомом" в рамках ПСО з 85 до 80 відсотків, виведення ГАЕС з механізму ПСО, перегляд цінових обмежень на продаж електроенергії ДП "Гарантований покупець", надання підприємству дозволу купувати і продавати електроенергію за двосторонніми договорами.

"Це дасть змогу покращити фінансову ситуацію в "Гарантованого покупця", "Енергоатома" та інших учасників ринку і зменшить адміністративний вплив на ринкове ціноутворення", - зазначила О. Буславець. Зокрема, напрацьовані пропозиції щодо вдосконалення ринку двосторонніх договорів дадуть можливість "Енергоатому" продавати вивільнені 5 відсотків електроенергії на ринку двосторонніх договорів на спеціальних аукціонах. Ціни на цю електроенергію мають бути не нижче встановлених у рамках ПСО (567 грн/МВт-год.), вона буде продаватися великими лотами та лише кінцевим споживачам, без можливості перепродажу. "Це забезпечить промисловим підприємствам з високою часткою електроенергії в собівартості продукції доступ до довготривалих контрактів за конкурентними цінами. Крім того, НАЕК "Енергоатом" отримає додатковий гарантований ринок збуту виробленої електроенергії", - підкреслила т.в.о. міністра.

Прем'єр-міністр висловив думку, що НАЕК "Енергоатом" треба дати змогу торгувати за нормальними цінами. Наше завдання - захистити "Енергоатом". "НАЕК кожного місяця отримує збитки в 1 мільярд гривень через те, що продає електроенергію за півціни на балансуючому ринку. Компанії дешевше не торгувати, ніж торгувати у збиток. Тому наше завдання - захистити "Енергоатом" та колектив підприємства", - зазначив Д. Шмигаль.

Учасники засідання також закликали парламент розглянути низку законодавчих ініціатив, що містять антикризові заходи.