Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв'язку з ухваленням 20 травня 2020 року Народними Зборами Республіки Болгарія Декларації щодо адміністративно-територіальної реформи в Україні і захисту прав та цілісності болгарської спільноти.

"Питання адміністративно-територіального устрою України належить до виключної компетенції органів державної влади України. Для нас абсолютно неприйнятними є спроби втручання іноземної держави у внутрішні справи України", - йдеться у заяві МЗС України.

У МЗС зауважили, що викликають подив і нерозуміння маніпулятивні недостовірні твердження щодо впливу реформи на національну самобутність етнічних болгар України.

"Наголошуємо, що захист прав і свобод представників усіх національних меншин нашої держави, у т. ч. і болгарської, є одним з основоположних пріоритетів діяльності органів влади України та здійснюється у чіткій відповідності до Рамкової конвенції Ради Європи про захист національних меншин (1995 рік).

Українська сторона неодноразово доводила відкритість і готовність сприяти розвитку національної самобутності українських громадян з етнічним болгарським походженням. Права національних меншин в Україні закріплені в національному законодавстві і неухильно захищаються державою у відповідності до найсучасніших європейських практик", - сказано в заяві.

У зовнішньополітичному відомстві України також повідомили, що питання стосовно Болградського району буде вирішено відповідно до українського законодавства з урахуванням позиції місцевих жителів, у т. ч. чисельної болгарської громади. В МЗС впевнені, що будь-які питання можна вирішити шляхом конструктивного діалогу, що і відбувається на рівні глав МЗС двох країн, тож закликали болгарських парламентаріїв діяти відповідно до принципів дружби і добросусідства, які традиційно існують між Україною та Болгарією.

Заява МЗС України стала відповіддю на ухвалення 20 травня Народними Зборами декларації на захист болгарської спільноти в Україні. Документ підтримали 109 парламентаріїв, 19 утрималися, "проти" голосів не було.

Заступник голови Народних Зборів і керівник групи дружби між Болгарією та Україною Валерій Сімеонов заявив з трибуни, що болгарська громадськість занепокоєна тим, що під час адміністративно-територіальної реформи Болградський район Одеської області поділять на п'ять частин, що роз'єднає болгарську діаспору і завдасть їй "дуже тяжкого удару", повідомив власний кореспондент "Голос України" в Болгарії Олександр Білик.

Саме протест проти такого поділу району і вміщено в декларації болгарських депутатів. Також парламентарії закликали уряд країни вжити заходів для збереження цілісності болгарської діаспори в Україні і терміново організувати міжурядову зустріч для обговорення ситуації, що склалася. В документі наголошено, що розв'язання проблеми болгарської діаспори в Україні є пріоритетом для Болгарії. У Софії очікують, що це питання буде залагоджено в дусі чудових відносин між двома державами і з дотриманням загальноєвропейських цінностей.