Народний депутат від фракції "Опозиційна платформа - За життя", секретар Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування Олександр Фельдман вважає неприпустимим позбавлення ковили і черемші охоронного статусу. Про це він написав на своїй сторінці у Фейсбуці, коментуючи нещодавнє рішення про виключення з нової редакції Червоної книги України 27 видів флори.

ДОВІДКОВО

Ковила - рід однодольних рослин родини Тонконогових, що налічує майже 300 видів ксерофітних трав, що ростуть переважно у помірних і субтропічних регіонах.

"З Червоної книги України хочуть прибрати майже три десятки рослин, серед яких - два види ковили. Зміни в Червону книгу - процес нормальний, і немає нічого страшного, коли з неї видаляють види, збереження яких перестало викликати побоювання. Однак екологи небезпідставно бачать у цій пропозиції можливість скасування заповідного статусу деяких степових територій півдня України, бажання знецінити цілинний степ як екосистему. За цим піде приватизація і розорювання земель. Цього не можна допустити. Ковилові степи - одна з перлин нашої природи, і внесення всіх видів ковили в Червону книгу дозволяє зберігати їх первозданну красу", - підкреслює народний депутат.

Політик також звернув увагу на включення в список на позбавлення охоронного статусу черемші (ведмежої цибулі). За його словами, навіть наявність такого статусу із великими труднощами захищає цю рослину від хижацького видобутку і повного винищення. Тому парламентарій вважає, що рішення Секції з питань охорони рослинного світу Національної комісії з питань Червоної книги України необхідно переглянути.

"Запропоновані зміни до Червоної книги не повинні бути внесені. Я звертаюся до Національної комісії з питань Червоної книги України та до Міністерства енергетики та захисту навколишнього середовища України з проханням проконтролювати цей процес і проінформувати про результати Комітет Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування", - зазначив Олександр Фельдман.