Зранку в сесійній залі зареєструвалися 287 народних депутатів. Заступник Голови Верховної Ради Олена Кондратюк виступила із заявою. Вона повідомила, що у сесійній залі відсутня у повному складі фракція «Батьківщина».

«На жаль, один із наших колег — Олег Мейдич захворів, у нього підтверджено коронавірус. Тому вся фракція пішла на самоізоляцію. Поки не буде проведено тестування кожному з депутатів і не буде рішення, що вони всі здорові, фракція не повернеться до цієї зали», — повідомила вона, додавши, що це і є відповідальне лідерство.

«Якщо комусь здається, що коронавірус десь далеко від нас, то хочу нагадати: в США вже понад 90 тис. загиблих від коронавірусу, у Великій Британії — 34 тис., в Італії — 32 тис., у Франції — 28 тис. В усіх цих країнах поступовий вихід із карантину супроводжується масовим тестуванням на коронавірус та антитіла до нього. Натомість у нас таке враження, що в уряду та МОЗ відсутня стратегія масового тестування українців. Станом на 19 травня ми — на 104-му місці в світі. У нас проводиться лише 5 тис. 483 тести на мільйон громадян. У сусідній Польщі вже роблять 16 тис. 800 тестів на мільйон громадян. У Франції — 21 тис., в Іспанії — 65 тис», — наголосила заступник Голови Верховної Ради.

У цьому контексті вона назвала вкрай незрозумілою ситуацію з ПЛР-тестами. За словами О. Кондратюк, напередодні Центр громадського здоров’я офіційно забракував 600 тис. тестів на коронавірус, виготовлених однією з приватних фірм: «Ця партія тестів була закуплена в рамках державних заходів та направлена в регіони для тестування населення. Мені та групі небайдужих однодумців коштувало значних зусиль відстояти фінансування Інституту молекулярної біології та генетики НАН України від секвестру бюджету. Але замість того, щоб замовити ці тести в Інституті молекулярної біології та генетики, влада чомусь підписала контракт із приватною фірмою зі статутним капіталом 1000 грн».

Політика дивує той факт, що ці тести були закуплені без попередньої експертної закупки. «Хто за це відповідатиме? Переконана, що народні депутати також хочуть почути реальну інформацію про стан виплат обіцяних медикам 300% надбавок. Чому 14 областей виплатили таку надбавку, інші — ні. З багатьох регіонів повідомляють, що субвенції формально виділені, але кошти так і не надійшли», — заявила вона, додавши, що міністр охорони здоров’я Максим Степанов має відповісти на ці запитання та надати повну інформацію про закупівлю та фінансування виробництва тестових систем від коронавірусу та антитіл до нього.

Народні депутати включили до порядку денного та ухвалили у першому читанні (258 «за») проект закону «Про внесення змін до Закону «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів» (№ 3304).

Як зауважила заступник голови Комітету з питань антикорупційної політики Галина Янченко, цей проект дасть нові можливості повертати мільярди виведених та схованих за кордоном коштів. По-перше, подавати цивільні позови, які будуть іти паралельно з кримінальними провадженнями і розслідуваннями в Україні. Координувати таку роботу ми доручаємо Національному агентству з питань виявлення, розшуку та повернення активів. Друга інновація — можливість залучення так званих фандерів. (Фандери — юридичні фонди — це професійні юридичні компанії, які вкладають кошти і наймають юристів для того, щоб допомагати державам розшукувати, накладати арешт і повертати кошти назад. Як гонорар за роботу фандери отримують частку від повернутих активів, тобто з державного бюджету не буде витрачено жодної копійки).

Поки ми зволікаємо, ці кошти конфісковуються на користь бюджетів і урядів інших країн. Так, у 2016 році понад 66 млн дол. США Павла Лазаренка конфіскували до свого бюджету Антигуа і Барбуда — північноамериканська острівна країна, яка омивається водами Карибського моря.

Народні депутати також проголосували (236 «за») в цілому проект постанови «Про внесення змін до порядку денного третьої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання». У цій постанові доручається підготувати і доопрацювати для розгляду на сесії 77 законопроектів, серед них насамперед проекти, внесені Президентом та визначені главою держави як невідкладні.

Президентський законопроект та альтернативний до нього «Про внесення змін до Закону «Про Службу безпеки України» щодо удосконалення організаційно-правових засад діяльності Служби безпеки України» (№ №3196, 3196-1) народні депутати за пропозицією профільного комітету відправили на повторне перше читання. Так само на доопрацювання було відправлено проект закону «Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо приватизації земель державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій» (№3012-1).

Народні депутати також внесли зміни до календарного плану проведення третьої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання, якими передбачено, що 21 та 22 травня замість роботи у пленарному режимі депутати працюватимуть у комітетах. Це пов’язано із захворюванням на COVID-19 народного депутата з «Батьківщини».

З двох альтернативних проектів народні депутати за основу ухвалили законопроект «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо особливої процедури розгляду законопроектів у другому читанні» (№3415).

У цьому проекті пропонується викласти у новій редакції статтю 119-1 Регламенту Верховної Ради України, встановивши обмежений термін дії цієї процедури — впродовж встановленого Кабінетом Міністрів України згідно із Законом «Про захист населення від інфекційних хвороб» карантину для здійснення заходів, спрямованих на запобігання поширенню, локалізації та ліквідації спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), та протягом 30 днів із дня відміни цього карантину.

Верховна Рада конституційною більшістю ратифікувала Конвенцію Ради Європи про доступ до офіційних документів. За словами заступника міністра юстиції Валерії Коломієць, цю конвенцію було підписано ще у 2018 році. «Ми будемо десятою державою, яка ратифікує документ і по суті дасть їй життя», — зауважила вона, закликавши депутатів підтримати документ.

У свою чергу голова Комітету з питань інтеграції України з Європейським Союзом Іванна Климпуш-Цинцадзе зауважила, що, підписавши цю конвенцію, Україна зробила дві важливі заяви. Мета — гарантування права громадськості на доступ за вимогою до офіційних документів, що знаходяться в розпорядженні державних органів.

«Підписуючи цю Конвенцію, Україна зробила дві важливі заяви. По-перше, під «державними органами» передбачаються органи законодавчої, судової влади, фізичні та юридичні особи в тій мірі, в якій вони виконують державні функції або управляють державними коштами відповідно до національного законодавства. По-друге, Україна заявила, що внаслідок збройної агресії РФ, виконання Україною зобов’язань, передбачених Конвенцією на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях, АР Крим та місті Севастополі не гарантується до повного відновлення конституційного ладу на цих територіях. Будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях, АРК та Севастополі та їхня діяльність є незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені в порядку, не передбаченому Конституцією та законами України. А будь-які акти та документи є недійсними і не створюють жодний правових наслідків», — наголосила І. Климпуш-Цинцадзе.

Право на виголошення заяви від імені двох фракцій отримав Олександр Качура («Слуга народу»). В оточенні колег з фракції (на знімку) він заявив, що Генеральна прокуратура вже внесла до Єдиного реєстру досудових розслідувань кримінальне провадження за статтями ст. 111 Кримінального кодексу «Державна зрада» та ст. 364 «Зловживання службовим становищем» щодо «плівок Порошенка». «Ми стоятимемо на позиціях, щоб розслідування відбувалося максимально об’єктивно», — наголосив О. Качура, додавши, що необхідно створити парламентську ТСК, і закон має бути один для всіх.

У відповідь співголова «Європейської солідарності» Ірина Геращенко заявила, що монобільшість підігрує Кремлю і руйнує двопартійну підтримку нашого стратегічного партнера. «Наша політична команда попередні п’ять років робила все для того, щоб сформувати антипутінську коаліцію, щоб об’єднати не лише США, а Канаду, країни ЄС для надання Україні допомоги, щоб Україна не опинилась у стані дефолту. Сьогодні опозиція більше допомагає Президенту Зеленському, бо він є Президентом України, зберегти двопартійну підтримку нашого стратегічного партнера — Сполучених Штатів Америки. Без цього стратегічного партнера Україна залишиться сам на сам з Російською Федерацією», — наголосила політик.

І. Геращенко також нагадала минулорічні слова глави держави щодо бажання розширити «нормандський формат» за рахунок США та Великої Британії. «А сьогодні ми бачимо, що робиться все для того, щоб Україна взагалі стала токсичною в згадках будь-де в європейських столицях світу. Всі це погано закінчиться, бо сьогодні Україна в усіх світових медіа постає не у випадку з російською агресією, анексією Криму, Донбасу, порушенням прав кримських татар, а лише зі скандалами, куди ви її втягуєте. І це ваша відповідальність перед українським народом», — констатувала вона.

Цього дня у першому читанні було ухвалено також:

Проект закону «Про внесення змін до деяких законів України (щодо визначення підслідності кримінальних правопорушень, досудове розслідування яких здійснюють слідчі органів державного бюро розслідувань)» (№2560);

Проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг» (№2458);

Проект закону «Про внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства (щодо заходів, спрямованих на погашення заборгованості, що утворилася на оптовому ринку електричної енергії)» (№2390).

Із днем народження цього дня вітали представника депутатської групи «Довіра» Олександра Сухова.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Більше фото тут